Scriitorul britanic Salman Rushdie, care şi-a pierdut un ochi şi nu-şi mai poate folosi o mână după ce a fost înjunghiat în gât şi în abdomen în august 2022, a vorbit miercuri în emisiunea La Grande Librairie de pe France 5 despre starea sa de sănătate.
„Nu mergea bine, dar acum mă simt mai bine”. La un an după ce a fost ţinta unei tentative de asasinat, scriitorul Salman Rushdie, care tocmai a publicat romanul „Oraşul victoriei”, s-a destăinuit despre starea sa de sănătate în La Grande Librairie, pe France 5.
"Moi je ne crois pas aux miracles. C'est très étrange d'être le bénéficiaire d'un miracle, alors que vous n'y croyez pas !"
— La Grande Librairie (@GrandeLibrairie) September 6, 2023
Pour sa seule interview française à la télévision, @SalmanRushdie revient sur sa vie un an après avoir frôlé la mort.@ATrapenard @France5tv #LGLf5 pic.twitter.com/yOkQK6UgU3
„Am probleme fizice şi mi-a luat mult timp să-mi revin după rănile suferite. În afară de ochiul meu, care nu-şi va reveni, sunt în mare parte vindecat”, a comentat romancierul, care a fost înjunghiat în gât şi în abdomen în august 2022.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Este foarte ciudat să fii beneficiarul unui miracol, când nu crezi în el!”, a mai glumit el. „Mulţi oameni mi-au spus că a fost un miracol că am supravieţuit. Dar eu nu cred în miracole!”.
La un an de la eveniment, Salman Rushdie este încă sub efectul şocului provocat de atac: „Va mai trece ceva timp până când voi urca din nou pe scenă în faţa publicului”, a mărturisit el, înainte de a adăuga: „Fundaţia Chautauqua unde a avut loc atacul este foarte paşnică, publicul este liberal, progresist, în toată America este ultimul loc în care ne aşteptam la un astfel de act de violenţă”.
Scriitorul s-a declarat foarte emoţionat de sprijinul primit din întreaga lume: „A fost foarte emoţionant pentru mine şi familia mea, m-a întărit, sunt foarte recunoscător”.
Regretă un singur lucru: „Cel mai mare rău al acestui atac împotriva mea este că a deturnat atenţia oamenilor de la scrierile mele. Cel mai bun lucru pe care îl poate face cineva pentru a mă susţine este să-mi citească nenorocitele mele de cărţi!”.
Ameninţat cu moartea încă de la publicarea romanului său „Versetele satanice” în anii 1980 şi încă vizat de o fatwa emisă de statul iranian, Salman Rushdie trăieşte sub protecţie. De la acest atac, el s-a limitat la rare interviuri în presă şi la apariţii la ceremonii de decernare a premiilor şi festivaluri literare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.