Autori precum Salman Rushdie, Annie Ernaux, Orhan Pamuk şi Wole Soyinka au cerut eliberarea imediată a romancierului franco-algerian Boualem Sansal.
Acesta, în vârstă de 75 de ani, a fost arestat la Alger la sosirea de la Paris, la 16 noiembrie, a anunţat o agenţie de presă algeriană. Dispariţia sa a condus la numeroase solicitări de informaţii cu privire la locul în care se află, inclusiv din partea lui Emmanuel Macron.
Un apel pentru eliberarea autorului, precum şi a „tuturor scriitorilor închişi pentru ideile lor”, a fost publicat sâmbătă de publicaţia franceză Le Point, scris de romancierul algerian şi editorialistul Le Point Kamel Daoud.
„Această nouă tragedie reflectă o realitate alarmantă în Algeria, unde libertatea de exprimare este doar o amintire în faţa represiunii, a încarcerărilor şi a supravegherii întregii societăţi”, a scris Daoud.
Pe lângă Rushdie, Ernaux şi Soyinka, printre semnatarii scrisorii lui Daoud se numără Orhan Pamuk, Andreï Kourkov, Leïla Slimani, Jean-Marie Gustave Le Clézio, Peter Sloterdjik şi Alaa el Aswany.
Critic făţiş al islamismului şi al regimului algerian, Sansal şi-a publicat primul roman la vârsta de 50 de ani. Din 2006, când a scris eseul Poste Restante Algeria: „An Open Letter to My Compatriots in Anger”, cărţile sale au fost interzise în Algeria.
Le Point a sugerat că presupusa lui arestare ar putea fi legată de recentele declaraţii făcute pentru publicaţia franceză de extremă dreapta Frontières, când a afirmat că Sahara Occidentală a făcut parte din punct de vedere istoric din Maroc.
Fosta colonie spaniolă este un teritoriu pe care Algeria şi Marocul îl contestă de zeci de ani. În octombrie, preşedintele Macron a declarat că, în opinia sa, teritoriul ar trebui să se afle sub suveranitatea Marocului, sporind tensiunile dintre Franţa şi Algeria.
Editura franceză Gallimard, care publică cărţile lui Sansal de 25 de ani, l-a angajat pe avocatul François Zimeray pentru a-l apăra pe autor, potrivit Agenţiei France Presse.
Între timp, Daoud se confruntă cu propria acţiune în justiţie, după ce a fost acuzat că şi-a bazat romanul „Houris”, care a câştigat cel mai important premiu literar francez, Goncourt, la începutul acestei luni, pe viaţa unuia dintre pacienţii soţiei sale psihiatru.
Sansal este cunoscut pentru romanele sale „Le Serment des Barbares”, care a câştigat Prix du Premier Roman din Franţa, un premiu pentru romane de debut, în 1999, şi „Le Village de l'Allemand”, prima dintre cărţile sale care a fost tradusă în limba engleză ca „An Unfinished Business” (2010).
În 2012, Sansal a primit premiul literar francez Prix du Roman Arabe, pentru literatura arabă scrisă sau tradusă în franceză, pentru romanul său „Rue Darwin”. Cu toate acestea, banii din premiu au fost retraşi de ambasadorii arabi care finanţează premiul din cauza apariţiei lui Sansal la festivalul scriitorilor de la Ierusalim din Israel.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...