Hanul Solacolu, unul dintre obiectivele de patrimoniu a cărui restaurare ar putea revitaliza întreaga zonă a Moşilor Vechi, este pe lista de priorităţi a Ministerului Culturii, alături de alte monumente semnificative pentru patrimoniul bucureştean, a anuntat, joi, consilierul ministrului Culturii, Edmond Niculuşcă.
Edmond Niculuşcă, consilier al ministrului Culturii, a detaliat câteva dintre proiectele de restaurare a patrimoniului prioritare pentru minister, în Bucureşti: Hanul Solacolu, casa Nanu-Muscel, casa Miclescu şi Moara lui Assan.
Acesta a precizat că, în mandatele lui Vlad Alexandrescu şi în cel al Corinei Şuteu, Ministerul Culturii ”şi-a dorit să treacă de la acţiunile de tip semnal la acţiuni concrete”, aşa cum s-a întâmplat, de altfel, în cazul casei cunoscute drept Nanu-Muscel, unde intervenţia directă a ministrului de atunci al Culturii, Vlad Alexandrescu, a oprit lucrările care se efectuau fără un aviz conform.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În ceea ce priveşte Hanul Solacolu, reprezentanţii ministerului au reuşit să intre în contact cu proprietarii imobilului, aflat pe Calea Moşilor. Acesta aparţine familie Solacolu, dar a fost trecut în patrimoniul unei organizaţii neguvernamentale, Hanul Solacolu, pentru a încerca o premieră, aceea ca ministerul Culturii să devină partenerul unui proiect de restaurare, a precizat Niculuşcă.
Potrivit acestuia, hanul ar avea un potenţial imens de regenerare a unui întreg sit istoric, Calea Moşilor Vechi, care ar putea duce la regenerarea întregii zone. În acest moment, a spus Niculuşcă, proprietarii au depus la minister o schiţă de schemă şi se caută o soluţie, tehnică şi juridică, pentru resursele financiare pentru ca acest proiect să poată fi realizat. Reprezentantul ministerului a avertizat, în cadrul conferinţei de presă organizată, joi, de Ministerul Culturii, că există riscul să se prăbuşească nişte bolţi: ”Institutul Naţional al Patrimoniului nu are program pentru intervenţii de urgenţă, dar se poate face asta fie prin voluntariat, cum a fost şi la casa Ion Mincu, fie proprietarii să găsească o sursă de finanţare”.
Ministerul Culturii a adresat scrisori către Poliţia Rutieră, RATB şi Primăria Generală a Capitalei, pentru a reduce viteza de transport pe segmentul Piaţa Sf. Gheorge – Bulevardul Carol I.
Urmând exemplul de la Hanul Solocolu, ministerul Culturii a anunţat intenţia de a intra în dialog cu proprietarii Casei Miclescu, un alt obiectiv important al patrimonniului bucureştean.
”Suntem martorii acestui oraş care, în anumite zone ale lui, suferă foarte tare, nu putem să ne dorim decât să construim forme de colaborare, în sensul unor soluţii care să ţină cont de toate aspectele sistemice ale patrimoniului”, a adăugat ministrul Culturii, Corina Şuteu.
Intenţia ministerului, a precizat ministrul Culturii, nu este aceea de a anunţa soluţii universale, ci aceea de a face ”mai transparentă dovada faptului că anumite procese trebuie continuate, indiferent de schimbările de la vârful ministerului. Nu ne propunem să soluţionăm în mod închis, că să deschidem calea unor soluţionări pe termen lung”, a argumentat Corina Şuteu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.