Castelul de la Zlatna în stil Neoromânesc, reşedinţă de vară a premierului regelui Carol al II-lea Ion Gigurtu, situat în judeţul Alba, a fost scos la vânzare cu 275.000 de euro la Artmark Historical Estate. Conacul baronului Urbán de Monyoró, în apropiere de Arad, se vinde cu 490.000 de euro iar casa de vacanţă a familiei Misselbacher din Sighişoara cu 215.000 de euro.
Castelul de la Zlatna a fost construit între 1936 şi 1939 de către Ion Gigurtu, fiul Olgăi Gigurtu (fiica fratelui lui Nicolae Bălcescu şi a nepoatei pictorului Theodor Aman), fost inginer român şi om politic de extremă dreapta, pro-german.
În guvernul condus de Octavian Goga între 28 decembrie 1937 şi 10 februarie 1938, Ion Gigurtu a fost numit de regele Carol al II-lea pentru a pregăti instaurarea regimului personal, primind portofoliul Ministerului Industriei şi Comerţului. În noaptea de 5 spre 6 mai 1950 este arestat şi închis la penitenciarul din Sighet împreună cu ceilalţi foşti demnitari din perioada interbelică, dar şi cu soţia sa. Ion Gigurtu a decedat pe 24 noiembrie 1959 la penitenciarul din Râmnicu Sărat, având vârsta de 73 de ani.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Binecunoscut om de afaceri, acesta a fost şi director general al societăţii „Mica”, specializată în extragerea de aur şi alte metale preţioase. Castelul a fost iniţial folosit ca reşedinţă de vară a familiei şi ca sediu administrativ pentru societatea minieră.
Statura şi elementele de compoziţie îl încadrează în stilul arhitectural Neoromânesc de influenţă moldovenească, foarte apropiat stilului Ghika-Budeşti. Castelul este aşezat pe un teren de 8.800 de metri pătraţi, are o suprafaţă construită de 1.358 metri pătraţi, 19 camere şi un proiect de dezvoltare care cuprinde 23 de apartamente. În ultimii ani, castelul a beneficiat de o serie de lucrări de consolidare şi reabilitare.
Castelul a fost folosit ca şcoală şi tabără şcolară, pentru ca în anii ’80 să fie oferit unei unităţi militare. Celebritatea sa este legată de faptul că aici a fost filmată o parte importantă din filmul "Noi, cei din linia întâi", film regizat de Sergiu Nicolaescu şi în care au jucat Ion Besoiu, Colea Răutu, Valentin Uritescu şi Ştefan Iordache.
Conacul baronului Urbán de Monyoró, neoclasic, cu 16 camere şi 3 băi, construit la mijlocul secolului al XIX-lea, este situat pe drumul naţional 79, pe şoseaua Arad - Oradea, la o distanţă de 28 kilometri de municipiul Arad.
Este pus în vânzare cu 490.000 de euro. În 1994, conacul a fost complet renovat, fiind păstrate toate elementele originale ale arhitecturii.
Conacul este cel mai probabil opera lui Gyula Urbán, tatăl celui mai important membru al familiei, şi anume Peter Urbán (1870-1935).
Construită în jurul anului 1920 ca reşedinţa de vacanţă a familiei Misselbacher, de vânzare cu 215.000 de euro, este situată la 800 de metri de Cetatea Sighişoarei şi beneficiază de o frumoasă privelişte către zona medievală a oraşului Sighişoara.
Proprietatea beneficiază de 1734 mp de teren. Construcţia S+P+1+M are 452 metri pătraţi suprafaţă construită, 400 metri pătraţi suprafaţă utilă, 255 metri pătraţi amprentă la sol.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.