Publicaţia pro-democraţie Apple Daily din Hong Kong a anunţat miercuri că se închide, după ce activele i-au fost îngheţate în urma arestării mai multor directori, relatează BBC.
Autorităţile au blocat, săptămâna trecută, 18 milioane HK$ (2,3 milioane de dolari americani) din bunurile companiei.
Reprezentanţii publicaţiei au anunţat că aceasta va fi închisă în weekend.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Consiliul director a transmis, într-un comunicat, că ediţia imprimată şi cea online vor înceta nu mai târziu de sâmbătă, din cauza „actualelor circumstanţe din Hong Kong”.
Anterior, conducerea Apple Daily a transmis că va decide vineri dacă publicaţia va fi închisă, însă anunţul companiei-mamă a venit miercuri. A fost precizat tot atunci că fondurile de care mai dispune ar fi fost suficiente pentru a funcţiona normal „câteva săptămâni”.
Operaţiunile poliţiei împotriva Apple Daily a atras critici din partea SUA, UE şi Marii Britanii, care au spus că autorităţile din Hong Kong şi China vizează libertăţile promise oraşului când fosta colonie britanică a fost redată Chinei în 1997.
Oficialii din China şi Hong Kong au spus că media trebuie să respecte legea şi că libertatea presei nu poate fi folosită ca „scut” pentru activităţi ilegale.
Apple Daily, publicaţie critică la adresa conducerii de la Beijing, este deţinută de mogulul media Jimmy Lai, care a fost arestat şi încarcerat după ce i-au fost aduse mai multe învinuiri.
Redactorul-şef Ryan Law, în vârstă de 47 de ani, şi CEO-ul Cheung Kim-hung, în vârstă de 59 de ani, s-au numărat între cei cinci directori ai ziarului care au fost arestaţi după ce 500 de poliţişti au făcut percheziţii la sediul publicaţiei, pe care autorităţile l-au descris ca „locul infracţiunilor”.
Poliţia a ajuns joia trecută şi în casele redactorului-şef Ryan Law, CEO-ului companiei-mamă Next Digital, Cheung Kim-hung, COO-ului Chow Tat-kuen, publisherului Apple Daily, Chan Pui-man, şi directorului Cheung Chi-wai, care au fost arestaţi.
Poliţia a spus că zeci de articole din ziar sunt suspecte că au încălcat Legea naţională a securităţii. Este primul caz în care autorităţile citează articole de presă care ar fi încălcat controversata lege.
Law şi Cheung, care sunt acuzaţi de „complicitate cu o ţară străină sau elemente externe pentru a pune în pericol securitatea naţională”, au apărut sâmbătă în faţa unui judecător, Victor So, care le-a respins cererea de eliberare pe cauţiune. Ei urmează să apară din nou în faţa Curţii pe 13 august.
Judecătorul a motivat decizia spunând că există dovezi insuficiente pentru a crede că ei nu ar pune în pericol securitatea naţională.
Jimmy Lai este unul dintre cei mai cunoscuţi susţinători ai mişcării pro-democraţie din Hong Kong. Cu o avere estimată la peste 1 miliard de dolari, el a început mai întâi cu afaceri în zona industriei textile, apoi în media şi a fondat Next Digital.
În prezent, el se află în închisoare, după ce a fost acuzat inclusiv pentru că a participat la un miting neautorizat în 2019.
Legea securităţii naţionale a fost introdusă în 2020 ca răspuns la demonstraţiile masive pro-democraţie care au avut loc în Hong Kong pe parcursul unui an. În esenţă, aceasta reduce autonomia judicială a Hong Kongului şi face mai uşor ca protestatarii să fie pedepsiţi, incriminează secesiunea, subversiunea şi complicitatea cu forţe străine cu pedepse maxime cu închisoarea pe viaţă.
Prima persoană adusă în faţa tribunalului din Hong Kong sub incidenţa acestei legi a pledat „nevinovat”, miercuri, la acuzaţii de terorism şi incitare la secesiune.
Tong Ying-kit a fost arestat pe 1 iulie 2020, la o zi după intrarea în vigoare a actului, pentru că ar fi intrat în timpul unui protest din 2019 cu o motocicletă în mai mulţi poliţişti în timp ce ducea un steag pe care scria: „Eliberarea Hong Kong-ului, revoluţia vremurilor noastre”. Trei poliţişti au fost răniţi atunci.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...