Un grup de protestatari a contestat prezenţa la târgul Gaudeamus a lui Dan Voiculescu - care şi-a lansat cartea "Lupta politică" -, a lui Adrian Năstase şi Sorin Roşca Stănescu, foşti condamnaţi, care, după părerea lor, vorbesc despre "valori inversate" şi care nu ar trebui să fie în viaţa publică. Tinerii nemulţumiţi, având insigne cu #rezist, au strigat că aceştia sunt "satrapii ţării ăsteia", oameni din cauza cărora ei pleacă din ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Lume multă la primul eveniment public al lui Dan Voiculescu de la ieşirea din închisoare, lansarea cărţii “Lupta politică”, vol.II, apărută la editura RAO, pensionari veniţi să-i mulţumească, să-i ceară autografe şi să-l aplaude pe autor. Familia i-a fost alături. Invitaţi să vorbească la lansare au fost Sorin Roşca Stănescu, “colegul meu de celulă”, aşa cum l-a numit Dan Voiculescu înaintea lansării, Adrian Năstase, primul vorbitor, care i-a mulţumit lui Dan Voiculescu, la fel şi Victor Ciutacu, Bogdan Chirieac. 

"O să înţelegeţi de ce s-au luat anumite decizii politice, de ce au avut aceste alianţe, undeva acolo veţi vedea şi geneza a ceea ce după ce a terminat mandatul, fostul preşedinte Traian Băsescu spunea că este un stat mafiot. Volumul nu este o carte de memorii, ci o istorie trăită”, a spus Bogdan Chirieac despre cartea lui Dan Voiculescu.

Cartea lui Dan Voiculescu, un volum de 382 de pagini, costă 50 de lei şi cuprinde la final fotografii personale ale autorului: Dan Voiculescu şi nepoţii, Dan Voiculescu la strânsul fânului, Dan Voiculescu la Miami, alături de Victor Ciutacu, Mihai Gâdea şi Mircea Badea.

Lansarea cărţii
Lansarea cărţii "Lupta politică", de Dan Voiculescu

"Primul gând când m-am trezit a fost spre eveniment. E primul meu eveniment public. Trei ani de zile am stat în trening. Ştiţi, fermoarul dimineaţa, fermoarul seara. Trebuia să mă gândesc ce să vă spun. A fost greu!”, şi-a început discursul Dan Voiculescu, care a ţinut să amintească de primele măsuri ale ministrului de Justiţie, Raluca Prună.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

"Dintr-un traducător, a devenit ministru de Justiţie într-o ţară europeană. Printre primele griji ale doamnei Prună a fost să descalifice munca intelectuală în penitenciare, pentru că, după părerea ei, România nu are nevoie de intelectuali (...) Să ne amintim celebra „democraţia e un lux”, spunsă de doamna ministru Prună. Fata unui comunist, fata unui om care, în casa ei, a învăţat că clasa muncitoare este cea care trebuie să domine societatea, şi nu clasa intelectuală”, a spus el.

Dan Voiculescu a plecat imediat după ce a acordat autografe, evitând camerele de luat vederi.

"De ce plecaţi, domnule Dan Voiculescu? Vrem să ne răspundeţi la câteva întrebări”, a strigat un tânăr.

"Majoritatea de aici nu a venit să vă asculte pe dumneavoastră! Au venit să vadă cultură. Dacă nu vă place, vă rog să părăsiţi incinta”, le-a spus şeful serviciului de pază de la Gaudeamus tinerilor care i-au cerut lui Dan Voiculescu să mai rămână. "Atâta timp cât dumneavoastră vă depăşiţi atribuţiunile, eu sunt obligat să anunţ poliţia”, le-a comunicat el protestatarilor.

"Domnul Voiculescu vorbeşte despre inversarea valorilor. El este fost securist dovedit în instanţă. Noi putem să speculăm că acela e stat paralel sau altele, dar domnul a fost condamnat, a făcut puşcărie, despre ce valori inversate vorbim? A vorbim domnul Sorin Roşca Stănescu, ce este acesta, cenaclul Rahova? Vorbeşte toată lumea... Cine sunt oamenii ăştia? Sunt satrapii ţării ăsteia. De-aia tineri ca noi pleacă în alte ţări, din cauza unor astfel de oameni şi noi venim şi-i aplaudăm şi spunem că-i cultură?”, s-a revoltat unul dintre tineri.

"Ce spectacol!”, a exclamat râzând o tânără.

Un protestatar a adus un sul de hârtie igienică şi a fost oprit de şeful serviciului de pază.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

Din grupul de protestatari s-a remarcat jurnalistul Mălin Bot, care l-a abordat pe fostul premier Adrian Năstase. "Adrian Năstase refuză să aibă un dialog onest, să răpundă la o întrebare simplă: de ce un infractor nu se retrage din viaţa publică?”, a spus Bot.

"Instanţa hotărăşte, nu dumneavoastră. Politică, faceţi afară!”, a strigat şeful serviciului de pază, invitându-i pe nemulţumiţi să părăsească incinta. "Criminali sunt şi aici şi afară, domnule! Noi nu facem politică”, a adăugat o doamnă. Fiul fostului prim-ministru, Mihnea Năstase, l-a însoţit tot timpul pe tatăl său.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

"Când s-a început urmărirea dumneavoastră penală, aţi demisionat din funcţie. Eraţi preşedinte la Camera Deputaţilor. Deşi Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, este condamnat, inculpat într-un al doilea dosar. Nu vă e ciudă că Liviu Dragnea se dovedeşte mai puternic decât dumneavoastră?”, l-a întrebat jurnalistul.

Adrian Năstase a răspuns: "Fiecare trebuie să decidă pentru el însuşi”. Întrebat de ce, ca "dublu infractor”, decide să rămână în viaţa publică, de ce nu simte ruşine, fostul premier a precizat că "nu crede că acele condamnări ale sale au reprezentat elemente de substanţă”. "Sunteţi infractor şi reprezentaţi creatorul mafiei cu care se luptă acum Direcţia Naţională Anticorupţie. De ce nu vă retrageţi, domnule Năstase?”.

"Eu nu am o interdicţie de a participa la evenimente politice, culturale, sociale. Nu cred că cineva poate să-mi interzică acest lucru cu brutalitate, ţipând”, s-a referit Năstase la felul în care l-a abordat jurnalistul. "Terminaţi cu prostiile!”, a replicat Adrian Năstase când a fost întrebat de averea ascunsă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.