Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect care completează un articol din ordonanţa de urgenţă a Guvernului 57/2019 privind Codul administrativ. Iniţiativa legislativă instituie o excepţie potrivit căreia Ministerul Culturii şi instituţiile publice aflate în subordinea acestuia să aibă dreptul să închirieze bunurile imobile proprietate publică a statului şi să încaseze din chirie o cotă-parte de 50%, stabilită, după caz, prin hotărâre a Guvernului. Ministra Culturii Raluca Turcan a precizat că estimează că sectorul cultural va beneficia, graţie acestei legi, de o finanţare suplimentară de cel puţin trei milioane de lei anual. Legea merge la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministra Culturii Raluca Turcan a declarat, despre adoptarea acestui proiect de către Legislativ, că „orice sursă suplimentară de finanţare pentru instituţiile de cultură din România este binevenită”, conform unei postări de pe pagina de Facebook a Ministerului Culturii. 

„Parlamentul României a adoptat astăzi propunerea legislativă iniţiată de mine şi de mai mulţi colegi parlamentari prin care Ministerul Culturii şi instituţiile publice aflate în subordinea acestuia vor putea să încaseze o cotă-parte de 50% din sumele percepute pentru închirierea unor spatii pe care le au în administrare.  Până acum, toti banii mergeau la Ministerul Finanţelor. Procedura de închiriere se stabilelşte prin Hotarâre de Guvern”, a  maispus Turcan.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ea a adăugat că, după modelul muzeelor, bibliotecilor şi altor instituţii culturale de prestigiu la nivel mondial şi instituţiile din ţara noastră vor avea o sursă suplimentară de venit.

„Estimăm că, graţie acestei legi, sectorul cultural va beneficia de o finanţare suplimentară de cel puţin 3 milioane de lei anual. Banii suplimentari care vor rămâne în bugetele instituţiilor de cultură le vor ajuta să funcţioneze mai bine pentru activităţile culturale!”, a mai precizat Raluca Turcan.

Pe 18 decembrie 2023, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, votul Camerei Deputaţilor fiind decizional. Prin urmare, legea merge la promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.