Poliţia italiană a împiedicat vânzarea de către o casă de licitaţii vieneză a unui tablou din secolul al XVII-lea al artistei Artemisia Gentileschi, scrie The Guardian.
Carabinierii au spus că dealerii ar fi descris lucrarea ca fiind pictată de un ucenic al lui Gentileschi, şi nu de artista însăşi, pentru a obţine în mod fraudulos permisiunea de export de la autorităţile italiene.
Gentileschi a obţinut un succes neobişnuit ca pictoriţă într-o lume a artei dominată de bărbaţi în epoca ei şi a devenit un simbol al femeilor curajoase care au depus mărturie, în ciuda faptului că au fost torturate, împotriva unui bărbat care a violat-o când avea 17 ani.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Tabloul era pe punctul de a fi scos la licitaţie", a declarat locotenent-colonelul Alfio Gullotta la televiziunea italiană de stat din Bari, unde capodopera returnată, "Caritas Romana" (Caritatea Romană), a fost prezentată reporterilor.
Lucrările timpurii ale artistei, în care secţiuni uimitor de întunecate ale pânzelor contrastează cu personajele ei iluminate, reflectă influenţe ale pictorului Caravaggio.
Câteva dintre lucrările ei oferă o viziune sângeroasă asupra poveştilor biblice şi mitologice, multe dintre ele concentrate pe lupta femeilor puternice. În unele dintre picturile ei, personajele sunt femei care mânuiesc cuţite, săbii sau ţepi împotriva bărbaţilor.
O anchetă penală este în fază incipientă, au spus carabinierii, care au început să cerceteze tranzacţiile cu picturi în ulei în 2020.
Autorităţile au spus că opera de artă valorează cel puţin 2 milioane de euro (1,7 milioane de lire sterline). A fost comandată de un nobil din Puglia la mijlocul secolului al XVII-lea.
Autorităţile italiene au spus că suspectau că intermediarii, folosind un altul cu sediul în Toscana, urmăreau să vândă tabloul în străinătate şi au neglijat în mod deliberat să furnizeze documentaţia istorică privind originile reale ale lucrării.
Echipa specializată include ofiţeri de poliţie care examinează în mod regulat cataloagele de licitaţii şi ofertele online, în căutarea descrierilor sau imaginilor oricăror opere de artă sau antichităţi care fie au fost furate, fie sunt expuse riscului de a fi exportate ilegal din Italia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.