Detectivii de artă italieni au descoperit comori antice furate din colecţiile unei prestigioase universităţi australiane şi cred că unul dintre artefacte a fost scos ilegal din ţară în grămezi de paste, a anunţat vineri instituţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Universitatea Naţională Australiană (ANU), situată în Canberra, a declarat vineri că lucrează cu „o echipă specializată în arta” carabinierilor italieni pentru a returna piesele nepreţuite.

Printre lucrările furate descoperite în muzeul de antichităţi al universităţii se numără o amforă veche de 2.500 de ani, care îl înfăţişează pe zeul grec Heracles în luptă cu miticul leu din Nemeea.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Poliţia italiană a înţeles că obiectul a fost furat înainte de a fi trimis în Australia, atunci când a descoperit o veche fotografie Polaroid a amforei  în timp ce investiga un hoţ de artă anonim.

Universitatea din Canberra a declarat că a achiziţionat vaza cu „bună-credinţă” la o licitaţie Sotheby’s în 1984 şi că este „mândră” să lucreze cu anchetatorii italieni pentru a o returna proprietarului său de drept.

Conservatoarea Muzeului australian, Georgia Pike-Rowney, a descris vaza, care datează din anul 530 î.Hr., drept un „exemplu uluitor” de măiestrie antică mediteraneană.

Carabinierii au identificat şi o farfurie de peşte roşu furată din regiunea italiană Puglia, ceea ce i-a condus la David Holland Swingler, un dealer american de artă şi importator de alimente cunoscut pentru un modus operandi culinar.

„În timpul călătoriilor sale în Italia, David Holland Swingler şi-a cumpărat proviziile direct de la „tombaroli”, „jefuitorii de morminte” care efectuează săpături ilegale”, a spus Pike-Rowney. Swingler „apoi a introdus produsele de contrabandă în Statele Unite, ascunse printre pachetele de paste şi alte produse alimentare italiene”.

Determinată să-şi facă propria investigaţie, universitatea australiană a descoperit şi un cap roman de marmură aparţinând unei alte colecţii a Vaticanului.

„Dezbaterile privind restituirea obiectelor antice au devenit importante în ultimii ani, în condiţiile în care instituţiile din întreaga lume se confruntă cu moştenirea practicilor folosite pentru a construi colecţii”, a spus Pike-Rowney.

Guvernul italian a fost de acord să împrumute temporar vaza şi farfuria de peşte universităţii până când acestea vor fi returnate la o „dată ulterioară”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.