Peste 20 de editori din Lituania şi Regiunea Valencia sosesc la Bucureşti pentru o serie de evenimente care au loc în cadrul celei de a XIII-a ediţii a Salonului Internaţional de Carte Bookfest (30 mai - 3 iunie 2018), anunţă Asociaţia Editorilor din România (AER).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vizita oaspeţilor străini, reprezentanţi ai două importante asociaţii de editori - Associació d’Editors del País Valencià (AEPV) şi Lietuvos leidėjų asociacija (LLA) -, este parte a unui proiect european iniţiat în urmă cu doi ani şi al cărui partener român este Asociaţia Editorilor din România. Este vorba despre PUBCOOP, o platformă de cooperare europeană susţinută prin programul "Europa Creativă" care îşi propune să susţină editurile din cele trei spaţii culturale - Regiunea Valencia, Lituania şi România -, în competiţia internaţională cu editorii din ţările cu o bogată tradiţie a pieţei de carte şi cu o putere financiară ridicată.  

"Vizita unei atât de consistente delegaţii de editori străini la Bookfest trebuie privită ca un semn de normalitate, deşi este o premieră: Bookfest trebuie să îşi dezvolte şi o componentă de tranzacţionare de drepturi, de discuţii profesionale, şi în aceeaşi cheie trebuie citite şi celelalte evenimente pentru profesionişti din program sau amplasarea, tot în premieră, a unui stand al Agenţilor Literari la această ediţie Bookfest 2018”, a declarat Mihai Mitrică, directorul Asociaţiei Editorilor din România.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Programul vizitei editorilor din reţeaua PUBCOOP la Bookfest începe miercuri, la ora 12.00, la Romexpo, cu o conferinţă internaţională pe tema educaţiei la care va lua parte şi Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România. Agenda include apoi mai multe întâlniri profesionale între oaspeţii străini şi profesionişti ai pieţei de carte din România. 

Înainte de Boookfest 2018, editorii din Regiunea Valencia, Lituania şi România au mai avut o serie de întâlniri în 2017, în cadrul târgurilor internaţionale de carte de la Frankfurt, Paris şi Villnius.

Toate aceste reuniuni ale editorilor din cele trei spaţii îşi propun să pună bazele unor colaborări pe termen lung în ceea ce priveşte vânzarea de drepturi de autor, promovarea cărţilor şi a autorilor, precum şi dezvoltarea de reţele online dedicate profesionalizării angajaţilor din sfera publishingului din cele trei ţări.

Cooperarea editorilor din cele trei teriorii se va concretiza şi prin consolidarea unui portal online dedicat vânzării şi achiziţionării de copyright-uri: literarymarket.eu.

Asociaţia Editorilor din România (AER) a fost fondată în 1991 şi este principala asociaţie profesională a editorilor de carte din România, care reuneşte editori din toate domeniile de interes cultural. Asociaţia îşi propune în mod special să promoveze lectura de carte de calitate şi scrisul, să uşureze accesul cititorilor la carte din punct de vedere material şi informational, contribuind astfel la o liberă circulaţie a ideilor, precum şi la integrarea culturii şi limbii române în circuitul mondial de valori.

Asociaţia Editorilor din România se află sub egida Federaţiei Editorilor din România, care este membră FEP (Federation of European Publishers).

Unul dintre cele mai importante proiecte ale Asociaţiei Editorilor din România îl reprezintă Salonul Internaţional de Carte Bookfest, cel mai important eveniment internaţional de tip expoziţional din România. Început în 2006, Bookfest a ajuns să aibă acum ediţii în Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Tîrgu Mureş şi o altă ediţie internaţională în Chişinău (Republica Moldova).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.