Un număr de 115 lucrări semnate de 17 artişti români recunoscuţi şi în afara ţării, unele aflate în premieră în România, şi zeci de materiale de arhivă, din peste 30 de colecţii publice şi private vor fi expuse sub numele „24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971”, în perioada 7 noiembrie 2019 - 02 februarie 2020, la Muzeul Naţional de Artă al României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Expoziţia include 115 lucrări ale unor nume reper din artele româneşti în perioada 1969 - 1971, precum şi zeci de documente de arhivă (programe, afişe, fotografii) care arată anvergura internaţională a scenei culturale româneşti la acel moment.

În expoziţia „24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969 - 1971” vor fi expuse lucrări de Horia Bernea, Ion Bitzan, Liviu Ciulei, Radu Dragomirescu, Şerban Epure, Pavel Ilie, Ritzi Jacobi, Peter Jacobi, Ovidiu Maitec, Paul Neagu, Miriam Răducanu, Diet Sayler, Radu Stoica, Vladimir Şetran şi ale Grupului Sigma.

„Punctul de plecare l-a constituit cercetarea pe care am realizat-o în arhivele galeriei Richard Demarco, din Edinburgh, unde am parcurs materiale ce reconstituie aspecte relevante ale prezenţei unor artişti români în evenimente importante din Marea Britanie. Am articulat aceste descoperiri într-o expoziţie care să restituie publicului o verigă necesară pentru a înţelege fenomenul artistic contemporan din România”, a spus Alina Şerban, istoric de artă şi curator la Institutul Prezentului, într-un comunicat remis News.ro.

Galeria Richard Demarco din Edinburgh a organizat în 1967 prima expoziţie dedicată artei din Europa de Est, materializând interesul promotorului de artă scoţian Richard Demarco pentru stabilirea unui dialog cu toate scenele artistice europene, inclusiv cele din blocul socialist. Profitând de relativa deschidere politică a acelor ani, Richard Demarco a întreprins prima sa vizită în România în septembrie 1968, descoperind experienţele neo-avangardei artistice româneşti. O primă expoziţie românească a fost „4 artişti români” (Ion Bitzan, Ritzi Jacobi, Peter Jacobi, Paul Neagu) adusă la galeria Edinburgh în 1969 de la Bauzentrum Hamburg. Apoi, în cadrul Festivalului de la Edinburgh din 1971, Richard Demarco a mijlocit organizarea expoziţiei „Romanian Art Today”, care a inclus, pe lângă plastică, şi evenimente cu cele mai noi explorări în teatrul, poezia şi dansul contemporan românesc.

„Întâlnirea dintre arta românească şi galeria Richard Demarco a fost scurtă, dar intensă. Am descoperit elemente dintr-o micro-istorie care surprinde schimbările de paradigmă şi tendinţele din artele româneşti de după 1965, care schiţează raporturile dezvoltate în plan local între noile practici artistice şi arta socialistă (oficială) a vremii”, a mai transmis Alina Şerban.

Titlul expoziţiei se inspiră din titlul poemului din 1984 semnat de Paul Neagu, artist reprezentativ pentru perioada vizată şi cunoscut atât în Marea Britanie, unde a emigrat în 1970, cât şi la nivel internaţional.

Deschiderea expoziţiei „24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969 - 1971” va avea loc joi, la ora 18:00. Vor participa artiştii Peter Jacobi, Constantin Flondor, Doru Tulcan, Vladimir Şetran, precum şi Richard Demarco şi Terry Ann Newman din partea Arhivei Demarco din Edinburgh. În aceeaşi seară va fi prezentat performance-ul „Geneză”, de Miriam Răducanu, interpretat de Mădălina Dan.

Printre evenimentele asociate expoziţiei se numără conferinţele „Privind spre viitor, privind în trecut”. Prima din serie va fi „Klara Kemp-Welch - Recompunând socialul. Reţele în arta experimentală est-europeană” şi va avea loc pe 11 noiembrie, de la ora 19:00, la British Council.

A doua conferinţă – „Despre facerea şi trecerile lumii” - va fi susţinută de Ioana Popescu pe 15 noiembrie, de la ora 18:00, la Muzeul Naţional de Artă al României, Galeria Naţională, parter.

Performance-ul „Geneză”, de Miriam Răducanu, reinterpretat de Mădălina Dan, va fi reluat la Muzeul Naţional de Artă al României, Galeria Naţională, pe 9 noiembrie (de la orele 11:00 şi 17:00), 10 noiembrie (de la ora 17:00), 15 noiembrie (de la ora 17:00), 16 noiembrie (de la orele 11:00 şi 17:00) şi 8 decembrie (de la ora 16:00).

Tot în cadrul evenimentelor asociate expoziţiei 24 de argumente se înscrie seria de ateliere H-ARTA, un program educaţional care se va derula în perioada noiembrie-decembrie 2019, în cadrul expoziţiei, la Muzeul Naţional de Artă al României. Atelierele sunt destinate elevilor şi sunt organizate în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Ferdinand I din Bucureşti.

Vizitatorii interesaţi se vor putea înscrie la tururile ghidate organizate în fiecare lună pe durata expoziţiei. Datele tururilor ghidate vor fi anunţate pe institutulprezentului.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.