Zona arctică trece prin cel mai dificil sezon de incendii din istorie, cu flăcări uriaşe în Groenlanda, Siberia şi Alaska ce produc fum vizibil din spaţiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Regiunea a înregistrat cea mai călduroasă lună iunie din istorie. De la începutul acelei luni, peste 100 de incendii de vegetaţie au ars Cercul Arctic. În Rusia, au izbucnit astfel de incendii în 11 dintre 49 de regiuni, scrie The Guardian.

Organizaţia Mondială Meteorologică (WMO), serviciul de monitorizare climatică a Naţiunilor Unite, a spus că acestea sunt „fără precedent”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cele mai mari flăcări, cauzate - după cum cred specialiştii - de fulgere au fost în Irkutsk, Krasnoyarsk şi Buryatia. Vântul duce fumul departe, astfel că în Novosibirsk, cel mai mare oraş din Siberia, a fost afectată calitatea aerului. În Siberia, temperatura medie în luna iunie a fost cu 10 grade Celsius mai mare decât media lunii iunie calculată în intervalul 1981 - 2000.

În Groenlanda, incendiul din Sisimiut, detectat pe 10 iulie, a izbucnit în timpul unei perioade neobişnuit de calde şi secetoase, când suprafaţa îngheţată a început să se topească mai devreme cu o lună decât în mod normal.

În Alaska, 400 de incendii au fost raportate.

Mark Parrington, cercetător la Climate Change Service şi Atmosphere Monitoring Service pentru programul european Copernicus Earth Observation, a descris extinderea fumului drept „impresionantă”.

Thomas Smith, geograf la London School of Economics, a declarat pentru USA Today că incendii de astfel de dimensiuni nu au fost văzute în înregistrările satelit din ultimii 16 ani. 

Astfel de incendii pot dura zile sau luni şi produce cantităţi semnificative de gaze cu efect de seră. „Acestea sunt unele dintre cele mai mari incendii de pe planetă, unele dintre ele afectând o suprafaţă mai mare de 100.000 de hectare”, a spus Smith.

Incendiile din luna iunie 2019 din zona arctică au produs mai mult dioxid de carbon decât toate incendiile din zonă produse în aceeaşi lună din 2010 şi 2018 împreună, a mai explicat el. 

Doar în luna iunie a acestui an, WMO a transmis că incendiile din regiunea arctică au emis 50 de megatone de CO2, egal cu emisiile produse de Suedia într-un an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.