„Patriot.Memorii” de Aleksei Navalnîi, memoriile tulburătoare ale celui mai proeminent disident de la începutul secolului XXI, este cea mai aşteptată carte a anului la nivel internaţional. Principalul opozant al regimului Putin din Rusia a plătit preţul suprem pentru convingerile sale: moartea sa a survenit în februarie 2024 în una dintre coloniile penitenciare din nordul Rusiei, dincolo de Cercul Polar. Cartea este unul dintre cele mai amănunţite, nevralgice şi puternice proiecte editoriale ce au în prim-plan mari personalităţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ediţia în limba română, publicată de editura Litera, va apărea în această toamnă simultan cu cele peste 20 de ediţii ale cărţii din toată lumea, inclusiv în limbile engleză şi rusă.

În Statele Unite ale Americii interesul pentru carte este imens, mai ales în contextul alegerilor prezidenţiale din acest an, Knopf Publishing anunţând un tiraj iniţial de cel puţin 500.000 de exemplare.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Volumul „Patriot. Memorii” de Aleksei Navalnîi va fi lansat simultan la sfârşitul lunii octombrie atât în print (ediţie cartonată), cât şi în format digital (ebook & audiobook). Până atunci cartea este disponibilă la precomandă cu reducere atractivă şi transport gratuit pe site-ul litera.ro.

Aleksei Navalnîi a început să scrie volumul Patriot la scurt timp după ce a fost la un pas de moarte în 2020, în urma unei otrăviri. Cartea cuprinde întreaga poveste a vieţii sale: autorul îşi descrie tinereţea, chemarea pentru activism, căsnicia şi familia, angajamentul pe care şi l-a luat de a înfrunta o putere mondială care voia să-l amuţească cu orice preţ şi convingerea sa nestrămutată că schimbările se vor produce indiferent de cei care li se împotrivesc.

„Cartea aceasta este o mărturie atât a vieţii lui Aleksei, cât şi a angajamentului său neclintit de a lupta împotriva dictaturii - o luptă pentru care a pus totul în joc, inclusiv propria viaţă. De-a lungul paginilor, cititorii vor ajunge să cunoască omul pe care l-am iubit nespus - un om de o integritate profundă şi de un curaj ferm. Istorisirea drumului său îi va onora memoria şi îi va inspira pe ceilalţi să lupte pentru ceea ce e drept şi să nu piardă din vedere valorile care contează cu adevărat”, spune Iulia Navalnaia, soţia lui Aleksei Navalnîi. 

Într-o scriitură vie, antrenantă, care cuprinde o corespondenţă din închisoare ce n-a mai văzut lumina tiparului până acum, Navalnîi rememorează, printre multe alte aspecte, cariera sa politică, numeroasele încercări de asasinare a sa, vieţile apropiaţilor săi şi campania neobosită pe care el şi echipa sa au purtat-o împotriva unui regim din ce în ce mai dictatorial.

„Nu vreau să renunţ la ţara mea şi nici la ceea ce cred. Nu pot să trădez nici o variantă, nici pe una, nici pe cealaltă. Dacă convingerile tale valorează ceva, trebuie să ţi le aperi. Şi dacă este necesar, trebuie să faci unele sacrificii”, afirma Aleksei Navalnîi, în 17 ianuarie 2024, în una dintre ultimele postări pe Facebook.

Scris cu înfocarea, isteţimea, candoarea şi curajul pentru care a fost lăudat pe bună dreptate, Patriot este ultima scrisoare pentru lume a lui Navalnîi: o istorisire emoţionantă a ultimilor săi ani petrecuţi în cea mai necruţătoare închisoare de pe Pământ; un memento care ilustrează motivul pentru care principiile libertăţii individuale au o însemnătate atât de mare; şi un apel electrizant de a continua munca pentru care şi-a dat viaţa.

Aleksei Navalnîi a fost un lider al opoziţiei ruse, politician, militant anticorupţie şi deţinut politic, care a cucerit recunoaşterea şi respectul întregii lumi. Printre numeroasele distincţii internaţionale care i-au fost acordate se numără Premiul Saharov, Premiul anual al Parlamentului European pentru drepturile omului, Premiul pentru curaj al Summitului de la Geneva pentru drepturile omului şi democraţie şi Premiul Dresda pentru pace. De asemenea, Navalnîi a apărut pe listele „Cele mai influente 100 de personalităţi“ şi „Cele mai influente 25 de personalităţi de pe internet“ ale revistei Time. A murit în 2024.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.