Anne Bulford, directorul adjunct al BBC, a declarat într-o conferinţă de presă că instituţia media nu mai reprezintă o forţă ca urmare a investiţiilor făcute de giganţii IT americani printre care se numără Netflix, Amazon şi Apple, relatează The Telegraph.
Bulfold consideră că BBC ar trebui să colaboreze cu rivalii comerciali pentru a ţine în viaţă producţiile britanice.
Ea a afirmat la Londra că "nu mai este ca altădată" şi că "zilele în care BBC domina piaţa" s-au terminat - acele zile când peste 20 de milioane de telespectatori se uitau la un episod din "Only Fools and Horses".
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Este "o ameninţare iminentă la adresa conţinutului editorial britanic", a adăugat ea, menţionând răpândirea telefoanelor inteligente şi a tabletelor dezvoltate de acele companii americane.
Giganţii americani investesc miliarde de dolari în producţii proprii, care sunt create să satisfacă gusturile întregii lumi, şi nu doar să atingă sensibilităţile britanicilor.
Netflix a cheltuit pe programe anul trecut mai mult decât toate posturile publice britanice la un loc. Spre exemplu, ar fi investit 100 de milioane de lire sterline în serialul "House of Cards", un thriller politic bazat pe romanul lui Michael Dobbs. Iniţial, cartea a fost adaptată de BBC în 1990 cu un buget modest.
Amazon ar fi plătit până la 250 de milioane de lire sterline pentru drepturi de adaptare a trilogiei "Stăpânul inelelor", de J.R.R. Tolkien.
Totodată, mulţi tineri recunosc brandul YouTube mai degrabă decât BBC.
În aceeaşi conferinţă, Bulford a spus că a avut loc o schimbare zguduitoare în industria de televiziune. "Piaţa este în creştere puternică şi competitivă, dominată de puţine companii media de pe coasta de vest a Americii, care au o extraordinară putere financiară şi creativă".
"Investiţiile lor se concentrează din ce în ce mai mult pe un conţinut foarte scump, de ultimă generaţie şi cooperează cu mari bănci care le asigură acces internaţional şi să aibă audienţă globală".
Sharon White, director executiv la Ofcom, autoritatea de reglementare a audiovizualului din Marea Britanie, a făcut apel la posturile publice BBC şi ITV, Channel 4 şi Channel 5 să colaboreze cu marii producători TV.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.