Un coridor ascuns, cu o lungime de nouă metri, a fost descoperit în apropierea intrării principale în Marea Piramidă din Giza, veche de 4.500 de ani. Acest lucru ar putea duce la noi descoperiri, au afirmat oficiali din Egipt specializaţi în antichităţi, conform Reuters.
Descoperirea din cadrul piramidei, ultima din cele Şapte Minuni ale Lumii Antice care se mai află în picioare, a fost făcută în cadrul proiectului de scanare a piramidelor (Scan Pyramids), care, începând din 2015, foloseşte tehnologie non-invazivă, inclusiv cu raze infraroşii, simulări 3D şi imagistică cu raze cosmice pentru a vedea în interiorul structurii.
Un articol publicat joi în revista Nature afirmă că descoperirea ar putea contribui la cunoaşterea datelor despre construcţia piramidei şi scopul unei structuri cu fronton de calcar aflată în faţa coridorului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Marea Piramidă a fost construită ca un mormânt monumental, în jurul anului 2560 î. Chr., în timpul domniei faraonului Khufu sau Cheops. Construită până la o înălţime de 146 de metri, acum are 139 de metri şi era cea mai înaltă structură făcută de om pâmă la Turnul Eiffel din Paris, din 1889.
Coridorul neterminat a fost creat, cel mai probabil, pentru a redistribui greutarea piramidei fie în jurul intrării principale folosite acum de turişti, la aproape şapte metri distanţă, fie în jurul alteia camere, până acum nedescoperite, afirmă Mostafa Waziri, şeful Consiliului Suprem pentru Antichităţi din Egipt.
”Vom continua scanarea aşa că vom vedea ce putem face ... pentru a ne da seama ce putem găsi sub el sau la capătul acestui coridor”, le-a spus el jurnaliştilor, după o conferinţă de presă ţinută în faţa piramidei.
Cele cinci camere de deasupra camerei funerare a regelui, într-o altă parte a piramidei, sunt considerate de asemenea a fi fost construite pentru a redistribui greutatea structurii masive. E posibil ca faraonul să fi avut mai mult decât o cameră funerară, a adăugat Waziri.
Oamenii de ştiinţă au detectat coridorul prin radiografiere cu raza cosmică muon, înainte de a obţine imagini cu acesta prin introducerea unui endoscop de 6 milimetri grosime printr-o mică crăpătură între pietrele piramidei.
În 2017, cercetătorii Scan Pyramids au anunţat descoperirea unui spaţiu de cel puţin 30 de meiri lungime în interiorul Marii Piramide, prima structură interioară majoră găsită din secolul al XIX-lea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.