O scrisoare rară trimisă de Franz Kafka editorului său arată cât de anevoios a fost pentru scriitorul boem să-şi reia lucrul, mai ales pe măsură ce sănătatea sa se deteriora, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Scrisoarea, care va fi scoasă în curând la licitaţie, a coincis cu diagnosticarea lui Kafka cu tuberculoză, care avea să îl ucidă în cele din urmă şi care, spun cercetătorii, a contribuit foarte probabil la sentimentul său de paralizie mentală şi neputinţă.

"Când grijile au pătruns până la un anumit strat al existenţei, scrisul şi plânsul încetează în mod evident", i-a scris prietenului şi editorului său, poetul austriac Albert Ehrenstein. "Nici rezistenţa mea nu a fost atât de puternică".

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Nedatată, cercetătorii cred că scrisoarea a fost scrisă între aprilie şi iunie 1920, când Kafka era tratat pentru boala sa la o clinică din Merano, în nordul Italiei. Blocajul scriitorului l-a bântuit pe Kafka de-a lungul întregii sale vieţi, dar a fost exacerbat de condiţia sa fizică precară.

Scrisă de mână în mod îngrijit, într-o germană politicoasă şi lizibilă, scrisoarea este considerată a fi răspunsul lui Kafka la cererea lui Ehrenstein ca autorul consacrat să contribuie la Die Gefährten, revista literară expresionistă pe care o edita la acea vreme. Acesta văzuse de curând o nouă lucrare a lui Kafka, probabil colecţia de povestiri "Ein Landarzt", scrisă în 1917 şi publicată doi ani mai târziu. Dar Kafka i-a spus că nu scrie în mod activ.

"Nu am mai scris nimic de trei ani, ceea ce s-a publicat acum sunt lucruri vechi, nu am nicio altă lucrare, nici măcar ceva început", a scris el.

Gabriel Heaton, specialist în cărţi şi manuscrise la casa Sotheby's din Londra, care va scoate scrisoarea la licitaţie online, în 27 iunie, la 100 de ani de la moartea autorului, a declarat că scrisorile lui Kafka care fac referire la scrierile sale sunt rare. "Acesta este un lucru destul de rar, fiind în acelaşi timp o scrisoare cu un conţinut semnificativ, care chiar te atrage spre el ca persoană şi  oferă indicii despre individ", a spus el.

Tonul scrisorii, semnată simplu "Kafka", era cel al unui scriitor, dar şi al unei persoane care vorbeşte cu prietenul său, a spus el, dar nu era "o scrisoare literară conştientă".

"Faptul că, dintre toţi scriitorii, Kafka ne vorbeşte despre blocajul scriitorului este deosebit de emoţionant şi semnificativ", a spus Heaton. "El este aproape ca un fel de laureat al blocajului scriitorului, după cum se vede din jurnalele sale".

Acestea includ numeroase referinţe acide şi dureroase la această afecţiune, cum ar fi "sfârşitul scrisului", "vechea incapacitate" şi "stagnare completă", chinuri nesfârşite".

"Trebuie să te scufunzi, ca să zic aşa, şi să te scufunzi mai repede decât ceea ce se scufundă în faţa ta", scria în jurnalul său la 30 ianuarie 1915.

Având în vedere cererea tot mai mare a colecţionarilor pentru scrisori scrise de mână în general - o raritate tot mai mare în era digitală - şi pentru scrisorile lui Kafka în special, se estimează că lotul va ajunge între 70.000 şi 90.000 de lire sterline. Ultima dată, scrisoarea a fost scoasă la vânzare în urmă cu aproximativ 11 ani. Actualul proprietar este un important colecţionar privat european, a precizat Sotheby's, fără a oferi mai multe informaţii.

Această vânzare coincide cu centenarul morţii lui Kafka, care este marcat la 3 iunie şi care a declanşat un val de noi cărţi, biografii şi expoziţii.

Kafka a murit în 1924, la vârsta de 40 de ani. Ehrenstein a păstrat scrisoarea până în 1948, când a trimis-o, la bătrâneţe, artistei de origine cehă Dolly Perutz, care evadase din Cehoslovacia ocupată de nazişti în 1938, stabilindu-se în Massachusetts. Scrisoarea se află încă în plicul de poştă în care a primit-o.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.