Reptile de apă de dimensiunea balenelor înotau în largul coastelor Angliei, în timp ce dinozaurii se plimbau pe uscat, conform specialiştilor care au descoperit o nouă fosilă, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Oasele maxilarului, descoperite pe plaja Somerset, au oferit indicii despre "ultimul gigant" care a străbătut oceanele acum 205 milioane de ani. 

Osul de un metru lungime provine de la un uriaş prădător ihtiozaur (şopârlă-peşte). 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Creatura ar fi fost una dintre cele mai mari cunoscute vreodată, după balena albastră şi dinozauri, spun oamenii de ştiinţă. 

Vechiul os de maxilar a fost descoperit în apropiere de satul Lilstock de către colecţionarul de fosile Paul de la Salle.

El a crezut la început că era o bucată de piatră dar după ce a văzut "un şanţ şi structură osoasă" şi-a dat seama că ar putea proveni de la un ihtiozaur. 

Dean Lomax, expert internaţional în ihtiozauri de la Universitatea din Manchester, a comparat osul cu alte specimene. "A fost o bucată uriaşă din mandibula provenită de la un ihtiozaur", a spus paleontologul la BBC News. "Ceea ce ne face să credem că o creatură marină de mărimea unei balene albastre a înotat pe coastele Angliei acum 200 de milioane de ani". 

Descoperirea, anunţată în revista de specialitate PLOS One, a lămurit şi un alt mister de demult. În 1850, un os gignat a fost găsit în pe faleza Aust sub Severn Bridge din Gloucestershire. Cercetătorii nu au putut să îşi dea seama dacă fosila şi alte oase mari găsite în sit provin de la un dinozaur sau de la o misterioasă reptilă. 

Cei doi experţi în fosile cred că oasele din Aust provin tot de la un gigant, anterior necunoscut ihtiozaurului. 

"Fiecare fosilă spune o poveste", a afirmat Dean Lomax. ''Acest lucru indică faptul că există ceva acolo - să sperăm că cineva va descoperi un animal întreg". 

În timpul erei dinozaurilor, oceanul adăpostea multe specii de ihtiozaur. Ei au apărut în perioada Triasicului, s-au maturizat în Jurassic, apoi au dispărut în Cretacic - înainte cu câteva milioane de ani de dipariţia ultimilor dinozauri. 

Scheletele de ihtiozaur au fost printre primele descoperite de vânătorii de fosile, pe vremea când teoria evoluţiei şi conceptele geologice începeau să prindă formă. 

Cercetătoarea de fosile Mary Anning a descoperit prima fosilă completă a unui ihtiozaur pe stânci în apropiere de Lyme Regis, Dorset, în 1810. Descoperirea ei a şocat lumea ştiinţifică şi a furnizat noi probe despre viaţa pe Pământ. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.