Finala concursului de pian şi compoziţie „Carl Filtsch” este în pericol de a fi susţinută cu orchestră, în urma anunţului privind o nouă grevă de avertisment a Sindicatului Artiştilor Instrumentişti din Filarmonica de Stat Sibiu (SAIFS), potrivit directorului Cristian Lupeş. El a transmis un mesaj sindicaliştilor: „Lăsaţi copiii în pace, ei nu au nici o vină!”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sindicatul Artiştilor Instrumentişti din Filarmonica de Stat Sibiu (SAIFS) a anunţat o nouă grevă de avertisment, programată pentru sâmbătă seară, chiar în timpul finalei cu orchestră a ediţiei cu numărul 28 a Concursului-Festival „Carl Filtsch”.

„Prin greva anunţată în timpul finalei de sâmbătă, SAIFS alege cu bună ştiinţă să dinamiteze începutul unor cariere şi să afecteze destinele unor copii valoroşi. De la adăpostului contractului nedeterminat şi al salariului încasat lunar, indiferent de circumstanţe, e uşor să tai aripi - în fond, ce are de pierdut SAIFS?”, spune dirijorul Cristian Lupeş. „Aceşti tineri au totul de pierdut, astfel că fac apel la toţi muzicienii din ţară care au mai venit la Filarmonica Sibiu, cunosc situaţia şi îşi iubesc meseria să vină şi să ne sprijine să completăm lipsurile din orchestră generate de greva SAIFS, iar finala să poată avea loc aşa cum a fost programată. Copiii vor cânta concerte de Mozart, Ceaikovski şi Grieg. Este menirea noastră să investim în tineri şi în educaţie şi să le oferim tot sprijinul nostru”.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

„Dacă noi ne-am obişnuit deja cu lipsa de scrupule şi cinismul SAIFS, miza este uriaşă pentru cei trei tineri finalişti, care au ajuns aici după mai multe etape, analizaţi de un juriu internaţional. Concurenţii aspiră la premiile în valoare totală de 10.000 euro şi invitaţiile de a cânta ca solişti în stagiunea Filarmonicii Sibiu sau alături de alte orchestre. Acum, speranţele lor, efortul şi investiţia organizatorilor şi a sponsorilor privaţi, sacrificiile părinţilor, generozitatea profesorilor au ajuns sabotate fără milă de o grupare sindicală care afirmă despre sine că este formată din artişti care vor să cânte, dar nu sunt lăsaţi, care au făcut sacrificii pentru muzică şi că iubesc publicul. Aşa arată această iubire? Retezând aripile unor copii, înainte ca aceştia să aibă măcar şansa să simtă emoţia scenei, să împărtăşească pentru prima dată energia orchestrei, starea de suspendare de dinaintea primelor note muzicale? SAIFS consideră că... da!”, a scris managerul pe site-ul Filarmonicii. 

Şase luni de grevă generală mascată

Potrivit managerului instituţiei, „la adăpostul călduţ oferit de lacunele dintr-o legislaţie care cocoloşeşte sindicatele, asistăm de 6 luni la o grevă generală mascată în succesivele greve de avertisment, care au loc - fără excepţie! - în timpul concertelor. Nemulţumirea publicului plătitor de bilete, dar şi apelurile propriilor colegi din orchestră nu îi interesează pe membrii SAIFS, iar părerile diferite sunt combătute cu agresivitate şi uneori chiar vulgaritate. Sub pretextul nesemnării Contractului Colectiv de Muncă, de mai bine de jumătate de an, munca unei instituţii întregi, a artiştilor invitaţi şi iată, acum, a unor copii, este batjocorită constant, fără empatie. Muzica este redusă la tăcere chiar de către muzicieni”.

Lupeş avertizează că „prin perturbarea şi blocarea activităţii Filarmonicii, membrii SAIFS demonstrează autorităţilor publice faptul că, în realitate, actul cultural nu ar fi important nici măcar pentru muzicieni. Prin grevele repetate, membrii SAIFS demonstrează autorităţilor locale şi naţionale că pentru comunitate nu ar fi important actul cultural. Prin aceste acţiuni repetate, SAIFS pune în pericol nu doar finanţarea şi chiar existenţa Filarmonicii de Stat Sibiu, ci lansează un semn de întrebare asupra necesităţii fiinţării instituţiilor muzicale din România, aruncând în derivă viitorul tuturor filarmonicilor şi operelor naţionale”.

Managerul Filarmonicii afirmă că nu poate semna „un Contract Colectiv de Muncă ale cărui prevederi exced sau de-a dreptul încalcă legile în vigoare, lucru specificat inclusiv în Legea dialogului social”.

„Instituţia respectă legea şi eu aleg în fiecare zi să mă dedic comunităţii sibiene prin munca pe care o depun alături de echipa Filarmonicii şi nu să îmi dau demisia sub “bombardamentul” lansat de SAIFS, care sabotează instituţia, distruge liniştea oraşului şi reputaţia Sibiului de capitală culturală”, a mai spus acesta. 

Concursul „Carl Filtsch” este unul dintre puţinele din ţară care are o finală alături de orchestră.

Finalişti ai acestui concurs au fost de-a lungul anilor: Adela Liculescu (azi în juriu), Alexandra Dariescu, Mihai Ritivoiu (câştigător al Concursului internaţional „George Enescu”) şi mulţi alţii.

Finala Concursului de pian „Carl Filtsch” are loc sâmbătă, la ora 19.00, la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.