O copie a întregii "Divina Comedie" a lui Dante Alighieri, scrisă cu caractere minuscule pe foi dintr-un aliaj de titan şi aur, va fi trimisă în spaţiu şi lăsată acolo, să plutească printre stelele despre care a scris poetul italian, informează Reuters.
Dante, cel mai mare poet italian, şi-a împărţit monumentala operă "Divina Comedie" în trei părţi - Infernul, Purgatoriul şi Paradisul. Alegoria, ce reprezintă călătoria unui suflet către Dumnezeu, este una dintre cele mai influente opere din literatură.
Fiecare ultim cuvânt din cele trei părţi este "stelle", inclusiv faimosul final în care îl defineşte pe Dumnezeu drept "Dragostea care mişcă soarele şi celelalte stele".
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
''Ştiam că vor exista multe ediţii speciale ale "Divinei Comedii care vor apărea pentru a marca în acest an 700 de ani de la moartea sa şi am vrut să facem ceva total diferit'', a spus Giorgio Amaroli, directorul Scripta Maneant, o editură cu sediul în Bologna.
Dante Alighieri, adesea numit ''Poetul Suprem'', a trăit în Republica Florentină şi scrierile sale au ajutat ca dialectul toscan să devină bază a limbii italiene standardizate. El a fost exilat din motive politice şi a murit în Ravenna în 1321.
Pentru proiect în spaţiu, două foi de aproape 29 cm pe 43 cm şi împăturite în patru, în stil acordeon, vor fi inscripţionate cu întregul poem de 14.200 de versuri ce conţin aproape 32.000 de cuvinte.
Ele vor fi trimise cu o misiune Soyuz de pe cosmodromul Baikonur din Kazahkstan către Staţia Spaţială Internaţională în toamnă. Una va fi lăsată în spaţiu. Cealaltă va fi semnată de astronauţi şi va fi adusă pe Pământ în 2022.
Un facsimil al celei de-a doua foi va face parte dintr-o versiune a "Divinei Comedii" tipărite în mod tradiţional, vândută în ediţie limitată de 700 de exemplare, corespunzând numărului de ani de la moartea lui Dante.
Amaroli s-a inspirat pentru proiect din Cântul 22 al "Paradisului", unde Dante se află printre sferele şi planetele din paradis şi priveşte în jos spre Pământ şi este uimit de cât de mic este acesta.
Lansarea specială în spaţiu va costa editura mai mult de 150.000 de euro şi cărţile vor costa 6.000 de euro fiecare, a precizat Amaroli.
În 2017, editura a lucrat cu Muzeele Vatican la un set de trei volume care a reprodus frescele de pe tavanul Capelei Sixtine a lui Michelangelo la scara 1:1. Opera a costat 15.000 de euro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.