Un district şcolar din Texas a anunţat că nu va elimina din biblioteca şcolară o biografie pentru copii a lui Michelle Obama, în pofida plângerii înaintate de către un părinte. Potrivit acestuia, cartea îl înfăţişează în mod nedrept pe fostul preşedinte Donald Trump ca un hărţuitor, informează publicaţia People.
Autoarea cărţii pentru copii, Heather E. Schwartz, a declarat pentru People că este „şocată că cineva ar dori să interzică o biografie pentru copii despre Michelle Obama”, pentru că aceasta este o carte de non-ficţiune care nu i se pare deloc controversată.
Cartea, intitulată „Michelle Obama – o figură politică emblematică”, scrisă de către Heather E. Schwartz (în original ”Michelle Obama: Political Icon”), se numără printre cele cel puţin 86 de cărţi pe care părinţii din Texas au încercat recent să le interzică, potrivit unei liste întocmite de NBC News.
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
NBC News relatează că anul trecut au fost depuse 86 de solicitări oficiale de eliminare a cărţilor din bibliotecile şcolare. Lista de cărţi include biografia lui Michelle Obama, despre care părintele care a adresat solicitarea districtului şcolar din Texas a mai spus că face să pară că „dacă vorbeşti ca o fată albă, ar trebui să-ţi fie ruşine de propria persoană”.
Într-o declaraţie oferită publicaţiei People, autoarea cărţii a afirmat: „Aceasta este o carte de non-ficţiune care nu mi se pare deloc controversată”. „Mă străduiesc din răsputeri să prezint informaţii bazate pe fapte reale şi să evit orice înclinaţie politică”, a continuat autoarea.
„Ca autor, cititor şi părinte, sunt împotriva interzicerii cărţilor din principiu. Nu ar putea exista o modalitate mai sigură pentru copii de a învăţa despre subiecte dificile, de a obţine noi perspective şi de a explora lumea şi de a-şi descoperi locul lor în ea decât citind cuvinte imprimate pe o foaie de hârtie”, a subliniat Schwartz.
Potrivit Insider, districtul şcolar Katy a revizuit cartea conform procedurilor standard pentru orice plângere oficială şi a stabilit că aceasta nu va fi eliminată.
Alte cărţi pe care părinţii din Texas au încercat să le interzică anul trecut includ o carte ilustrată pentru copii despre atleta olimpică Wilma Rudolph, care a crescut în Texasul anilor 1940 (un părinte a susţinut că biografia „exprimă opinii car reflectă prejudecăţi bazate pe rasă”); „Cei mai albaştri ochi”, de Toni Morrison (”The Blueest Eye”), pe care un părinte a vrut să o interzică pentru că include o scenă de viol); şi romanul, „Vânătorii de zmeie” (”Kite Runner”), despre un băiat afgan bogat şi slujitorul său. Părintele a motivat interzicerea cărţii din cauza unei scene de abuz sexual care implică un copil.
The New York Times relatează că Asociaţia Bibliotecilor din SUA a înregistrat un număr „fără precedent” de 330 de plângeri pentru interzicerea cărţilor în şcoli toamna trecută.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.