Prim-ministrul neozeelandez Jacinda Arden a criticat luni lansarea unui film despre reacţia sa faţă de atacurile de la moscheile din Christchurch, estimând că a apărut într-un moment nepotrivit şi că tratează subiectul prost, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Filmul, de origine americană, "They Are Us", a stârnit vii reacţii printre musulmanii neozeelandezi, liderii comunităţii reproşând proiectului că promovează un discurs "salvator alb".

Philippa Campbell, producător al controversatului film, a demisionat din proiect după ce a fost acuzată că a exclus din poveste victimele musulmane. "Sunt de acord acum că evenimentele din 15 martie 2019 sunt prea crude pentru film în acest moment şi nu doresc să fiu implicată într-un proiect care provoacă o asemenea suferinţă", a spus ea, scrie The Guardian.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Filmul a fost anunţat vineri de The Hollywood Reporter  şi descris drept o „poveste inspiraţională despre răspunsul tânărului lider la evenimentele tragice”. Mulţi musulmani îl consideră "exploatator", "insensibil" şi "obscen". 

Filmul va fi regizat şi scris de neozeelandezul Andrew Niccol, care a scris şi regizat "Gattaca​". Jacinda Ardern va fi interpretată de Rose Byrne în "They Are Us". 

La 15 martie 2019, un australian adept al supremaţiei albilor, puternic înarmat, a deschis focul în două moschei şi a ucis 51 de persoane şi a rănit alte zeci. Atacatorul a filmat masacrul şi l-a difuzat în direct, pe Facebook. 

Pentru Jacinda Ardern, aceste atacuri sunt încă "vii" în mintea multor neozeelandezi. "După părerea mea, şi este una personală, lansarea filmului soseşte prea devreme şi se dovedeşte prea crudă" pentru Noua Zeelandă, a reacţionat Jacinda Arden la postul de televiziune public TVNZ. 

Premierul statului insular a fost salutată pentru compasiunea de care a dat dovadă cu privire la supravieţuitori şi familiile victimelor atacului şi pentur decizia rapidă de a consolida controlul armelor în Noua Zeelandă. 

Titlul filmului face referire la o expresie folosită de Jacinda Ardern într-un discurs pronunţat imediat după dramă, în care ea promitea în special susţinerea comunităţii musulmane.

"Sunt atâtea poveşti care ar trebui povestite, cea a comunităţilor, a familiilor", a continuat ea, estimând că a sa nu face parte din acestea. Nimeni "nu trebuie să caute să comercializeze sau să profite de pe urma unei tragedii care s-a abătut asupra comunităţii noastre", a subliniat Asociaţia Naţională a Tineretului Islamic, denunţând caracterul "senzaţionalist" al filmului. 

Lungmetrajul "lasă de-o parte victime şi supravieţuitori şi se axează pe răspunsul unei femei albe", a spus Asociaţia. 

Autorul crimelor, Brenton Tarrant, a fost condamnat la închisoare pe viaţă fără posibilitatea eliberării condiţionate, o premieră în Noua Zeelandă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.