Muzeul Pandemiei va ilustra, după „Identităţi Fragile” din 2021, drama violenţei domestice (re)simţite individual de către femeile din România.
„De ce mai stai cu el!?” se va deschide pentru vizitatori în data de 6 mai, începând cu ora 12.00, la sediul ARCUB, Hanul Gabroveni.
Muzeul este construit în jurul unui concept fluid care a pornit de la o realitate afectivă: big bang-ul epidemiologic care ne-a schimbat vizibil viaţa.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Astfel, Muzeul Pandemiei propune un nou proiect care mută accentul de la rutinele şi comportamentele modificate sau anulate, la agresiunile sexuale şi la violenţele fizice sau verbale împotriva femeilor mai ales în perioada 2020-2021, atunci când am trăit mai mult în „bule”.
„Urmează să descoperiţi o serie de mărturii şi descrieri ale unor situaţii în care femeile au ajuns în poziţii de vulnerabilitate în cuplu, devenind victimele şi supravieţuitoarele violenţei domestice. Echipa noastră a urmărit mai ales felul în care relaţiile abuzive reuşesc să depăşească pereţii locuinţei personale, ajungând atât la apropiaţi, cât şi la sistemele sociale din jur. Mare parte din mărturiile din expoziţie se referă la momente din timpul pandemiei, o perioadă în care spaţiul social s-a restrâns dramatic. Pentru victimele violenţei domestice, tensiunile şi conflictele de acasă au crescut, în vreme ce accesul la sprijinul de orice tip a devenit limitat.” (Echipa Muzeului Pandemiei)
De asemenea, expoziţia va da spaţiu de exprimare unor artişti şi organizaţii prietene care au documentat şi prezentat abuzurile şi violenţele în familie sau cele din mediile instituţionalizate (centrele de plasament din perioada comunistă). Conceptul expoziţiei este mai valoros odată cu instalaţia artistei Anamaria Pravicencu şi cu proiectele personale marca Muzeul Abandonului, Fragile Society şi ANAIS.
Teatrul Apropo este partener principal al proiectului şi va contribui cu punerea în scenă a unui text dramaturgic contemporan care are legătură directă cu tema acestui nou proiect al Muzeului Pandemiei.
Website-ul proiectului este www.identitatifragile.com, acolo unde vom avea şi o variantă online a expoziţiei, după 15 mai, aşa cum am procedat şi cu expoziţia de debut.
Expoziţia este la ARCUB, Hanul Gabroveni, Strada Lipscani nr. 84-90, sector 3, Bucureşti.
Program de vizitare şi acces: 6 -15 mai, de luni până duminică, în intervalul orar 12.00 - 20.00; 16 - 31 mai, de luni până duminică, în intervalul orar 14.00 - 19.00, 1 - 15 iunie, de luni până duminică, în intervalul orar 12.00 - 20.00, 16 - 29 iunie, de luni până duminică, de la 14.00 la 19.00.
Accesul la expoziţie se face pe bază de bilete, ce pot fi achiziţionate online de pe site-ul ARCUB, bilet.ro sau de la Casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani 84-90), deschisă zilnic în intervalul orar 14:00-20:00, cu un cost de 20 lei (preţ întreg), respectiv 10 lei (preţ redus).
După închiderea programului de vizitare, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor ce va avea loc în noaptea de 14 mai, expoziţia va avea acces gratuit şi va putea fi vizitată până la ora 02 dimineaţa.
*
„Muzeul Pandemiei. De ce mai stai cu el!?” este un proiect marca Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, susţinut de ARCUB şi de Primăria Municipiului Bucureşti.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.