Muzeul Leopold din Viena anunţă deschiderea unei expoziţii dedicată artistului Egon Schiele, ale cărui lucrări au provocat iritare şi dezaprobare în Marea Britanie şi Germania.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În 2018, la 100 de ani de la moartea sa, o expoziţie specială este dedicată artei artistului austriac Egon Schiele (1890-1918), la Leopold Museum: o combinaţie unică a tablourilor sale, lucrări pe hârtie şi materiale de arhivă. 

"Egon Schiele. The Jubilee Show" este deschisă din 23 februarie până pe 4 noiembrie. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Egon Schiele a murit la 28 de ani, în 1918. Însă 100 de ani după moartea sa, pictorul şi ilustratorul austriac continuă să provoace controverse. Artistul, care a fost închis în 1912 pentru ultraj împotriva bunelor moravuri, este subiectul unei imense retrospective organizate la Viena. Chiar înainte de eveniment, afişe reprezentând anumite pânze ale artistului au fost expuse în mai multe metropole europene. Nu au avut însă efectul scontat, scria le Figaro. 

Egon Schiele,
Egon Schiele, "Autoportret" - 1912, Muzeul Leopold

Alese ca imagini care să promoveze expoziţia vieneză, deschisă sâmbătă la Muzeul Leopold, pânzele "Seated Male Nude" (1910) şi "Girl With Orange Stockings” (1914) au provocat iritare şi dezaprobare atât în Marea Britanie cât şi în Germania. 

Citată de The New York Times, purtătoarea de cuvânt a oficiului de turism din Viena, Helena Hartlauer, a declarat că regia de transport londoneză a refuzat să expună afişele furnizate prima dată. Motivarea Reţelei a fost, potrivit lui Hartlauer, că este jenant pentru călători să privească părţi genitale vizibile. Şi a propus o alternativă: să ascundă părţile intime. Viena nu a fost de acord cu această decizie. 

O pudoare exagerată care s-a regăsit şi în practicile Facebook, care a cenzurat tabloul lui Gustave Courbet, "Originea lumii" sub pretextul că reţeaua socială nu tolerează nuditatea, chiar dacă este vorba despre o pânză de maestru. 

Însă Oficiul de turism de la Viena nu s-a oprit aici şi a decis să trimită noi afişe cu lucrările lui Egon Schiele, cenzurând părţi din corpurile pictate de artist cu textul: "Ne pare rău, după 100 de ani, este prea scandalos şi astăzi". "Ne întrebăm dacă modernismul vienez era mai scandalos astăzi decât ieri?", s-a întrebat Helena Hartlauer. 

Alături de Gustav Klimt şi Oskar Kokoschka, Schiele este considerat unul din cei mai importanţi reprezentanţi ai artei vieneze moderne. Operele sale sunt cunoscute pentru intensitatea şi sexualitatea bruta transpusă, precum şi numeroase autoportrete de tip nud.

Muzeul Leopold prezintă, până pe 10 iunie, şi expoziţia "Viena în anii 1900! Klimt - Moser - Gerstl - Kokoschka". Expoziţia prezintă o selecţie de opere ale principalilor reprezentanţi ai curentului art nouveau vienez, Gustave Klimt şi Kolomar Moser, precum şi ai expresioniştilor Richard Gerstl şi Oskar Kokoschka. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.