Ermitaj din Amsterdam, instituţie olandeză idependentă, care organiza expoziţii de două ori pe an cu obiecte din colecţii ruseşti, pune capăt celor 30 de ani de colaborare cu Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, scrie Le Figaro.
„Odată cu invazia armatei ruse în Ucraina, a fost trecută o graniţă. Războiul distruge tot. Chiar 30 de ani de colaborare”, a deplând muzeul într-un comunicat.
Ermitaj din Amsterdam este din 2009 instalat în Amstelhof, o clădire celebră a oraşului datând din secolul al XVII-lea. Muzeul, entitate juridică şi autonomă, organiza două expoziţii pe an cu obiecte din colecţia Muzeului Ermitaj din Sankt Petersburg. Acesta deţine o colecţie permanentă a istoriei Amstelhof şi a relaţiilor dintre Regatul Ţărilor de Jos şi Rusia. Deţine şi colecţii din alte muzee precum cel din Amsterdam şi Rijksmuseum.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Mult timp, Ermitaj din Amsterdam s-a distanţat de evoluţiile politice din Rusia lui Putin”, a subliniat muzeul. Se concentra mai degrabă pe „comorile artistice şi mişcările care traversează secolele”, mai degrabă pe „realitatea vieţii cotidiene”, dar instituţia precizează că „divergenţele de opinie s-au dovedit întotdeauna că pot fi depăşite”, rezultând expoziţii foarte populare în capiala olandeză.
Dar „recentul atac al Rusiei contra Ucrainei face această distanţă să fie insurmontabilă”, a explicat muzeul.
Ruptura legăturilor sale cu Rusia înseamnă că o mare parte din colecţia sa este de acum închisă publicului. În special recenta expoziţie despre „Avangarda rusă - revoluţia artei”, este închisă pe perioadă nedeterminată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.