Monumentul ”Împăratul Traian” aflat în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti va fi restaurat de Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT) în atelier, după ce coada lupoaicei care face parte din acesta a fost remontată, specialiştii constatând că lipsesc elemente din structura de rezistenţă a statuii, iar altele sunt degradate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Având în vedere faptul că statuia «Împăratului Traian» a fost vandalizată în cursul acestei luni, Primăria Capitalei, prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT), a dispus efectuarea unor intervenţii de urgenţă pentru remontarea elementului artistic care fusese rupt (coada lupoaicei). Cu acest prilej, specialiştii care au realizat expertiza monumentului au constatat că lipsesc elemente din structura de rezistenţă, iar altele sunt degradate, motiv pentru care AMPT a decis efectuarea unor lucrări de restaurare în regim de urgenţă. Aceste operaţiuni necesită transportarea statuii în atelier deoarece lucrările «in situ» nu sunt de natură a garanta siguranţa cetăţenilor aflaţi în proximitatea lucrărilor. Cu această ocazie se va face şi constatarea stării de conservare a statuii”, arată un comunicat al Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB). 

Monumentul ”Lupoaica lui Traian” aflat în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR) a fost reparat săptămâna trecută de Primăria Generală a Capitalei, după ce coada lupoaicei care face parte din acesta s-a desprins.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Directorul instituţiei muzeale, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a declarat atunci, pentru Agenţia de presă News.ro, că acesta trebuie citit într-o ”sintaxă caricaturală”.

”Monumentul trebuie citit într-o sintaxă caricaturală şi ca dovadă că majoritatea vizitatorilor scriu cuvinte grele în cartea de memorii şi în caietele de vizitatori ale muzeului despre acest monument. Mi se pare stranie combinaţia dintre um muzeu de istorie naţională şi acea operă”, a spus el.

Directorul MNIR a mai amintit atunci, pentru News.ro, că monumentul a fost instalat în 2012 fără acordul instituţiei muzeale. El a precizat că situaţia a generat şi un proces, după ce PMB a intabulat scările din faţa muzeului ca aparţinând domeniului public.

”Nu au avut acordul nostru, au avut acordul Comisiei pentru Monumentele de For Public şi un acord al Ministerului, pentru că noi ne-am opus instalării acestei piese, pentru că nu cadrează cu instituţia. Iar ca să treacă este opoziţia noastră, primăria a trecut la un act... Au luat scările muzeului şi le-au impus în domeniul public, şi a trebuit să ne luptăm cu ei, să ne şi judecăm, ca să recuperăm scările care au fost intabulate ca fiind domeniul public al Primăriei Municipiului Bucureşti. De abia acum un an şi un pic am reuşit să aducem situaţia sub control, pentru că se opuneau cu vehemenţă restituirii scărilor”, a povestit Ernest Oberländer-Târnoveanu.

”Am umblat peste tot să dovedim că această clădire a avut scări de când a fost înfiinţată, din 1899. Scările au făcut parte din construcţie, ceea ce este logic şi normal, spre deosebire de viziunea Primăriei de pe vremea lui Oprescu”, a adăugat el.

Potrivit directorului MNIR, orice intervenţie alterează frumuseţea arhitecturală a sediului muzeului.

”Clădirea nu a fost concepută pentru aşa ceva. Orice intervenţie alterează frumuseţea arhitecturală a clădirii care este realmente un exemplu de echilibru şi de bun bust. Dacă arhitectul Săvulescu nu a conceput monumente pe scări, probabil că avea ceva în cap”, a explicat el.

Statuia Împăratului Traian, operă din bronz a lui Vasile Gorduz, are o înălţime de 2,15 metri şi 500 de kilograme şi a fost inaugurată în 2012.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.