Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a declarat, marţi, la Alba Iulia, că dacă se va face înţelept integrarea în patrimoniul UNESCO a localităţii Roşia Montană va trebui să fie loc şi pentru conservarea sitului şi, în condiţiile în care se îndeplinesc toate criteriile de ecologie şi de mediu, să poată fi exploatat. Conservarea patrimoniului şi exploatarea aurului din subsol ”nu ar trebui una să o excludă pe cealaltă”, a mai spus ministrul, precizând însă că aceasta este părerea sa strict personală.
Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a spus, răspunzând la o întrebare a jurnaliştilor, că dosarul privind introducerea localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO este în procedură de evaluare, iar în septembrie va veni în România un reprezentant din partea UNESCO să viziteze situl.
„Este o procedură în derulare. Nu vreau să vorbesc foarte mult de Roşia Montană pentru că este un proces în desfăşurare”, a spus Romaşcanu.
Întrebat dacă includerea în UNESCO ar însemna şi excluderea unei posibile exploatări miniere în viitor, ministrul Culturii a răspuns că nu ştie să răspundă în acest moment la această întrebare.
„Nu ştiu să vă răspund în acest moment la acest lucru, lăsaţi-mă să studiez problema şi vorbim (…) Eu cred că în condiţiile în care se face înţelept integrarea în patrimoniul UNESCO va trebui să fie loc şi pentru conservarea sitului ceea ce este de conservat şi, în condiţiile în care se îndeplinesc toate criteriile de ecologie şi de mediu şi aşa mai departe, să poată fi exploatat. Asta este părerea mea strict personală. Nu zic că se va exploata, nu ştiu dacă se va exploata vreodată, dar nu ar trebui una să o excludă pe cealaltă”, a mai spus Lucian Romaşcanu.
Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a participat, marţi, la Alba Iulia, la şedinţa Comisiei Parlamentare pentru Centenar, întâlnire organizată la Universitatea „1 Decembrie 1918” şi la care au participat parlamentarii membri ai comisiei, reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene dar şi reprezentanţii unor organizaţii patriotice.
În decembrie 2015, ministrul Culturii de atunci al Culturii, Vlad Alexandrescu, a clasat peisajul minier pe lista monumentelor istorice categorie A. În luna februarie 2016, el a anunţat că zona va fi înscrisă în lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, lucru care s-a întâmplat în octombrie 2016.
Potrivit evaluărilor, Roşia Montană îndeplineşte cinci dintre criteriile stabilite de UNESCO pentru ca un sit să poată fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial. Încadrarea propusă în urma evaluărilor înscrie Roşia Montană în categoria peisaj cultural, care vizează recunoaşterea interacţiunii pozitive, generatoare de valoare, între om şi mediul său natural.
Ministerul Culturii a trimis, la UNESCO, pe 4 ianuarie 2017, dosarul “Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial. Depunerea a fost făcută cu asumarea ministrului Culturii Corina Şuteu, după informarea şi consultarea prim-ministrului Dacian Cioloş şi cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.Din România au fost înscrise până acum pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunării, Mănăstirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, bisericile de lemn din Maramureş, cetatea Sighişoara, aşezările săseşti cu biserici fortificate din Transilvania şi fortăreţele dacice din Munţii Orăştiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.