Asociaţia De Basm, instituţie autohtonă ce promovează literatura română contemporană pentru copii şi tineret, desfăşoară timp de trei luni, din septembrie până în noiembrie, un nou proiect, „Maşinuţa de scris”, care îşi propune să îi apropie pe copii de literatură într-un mod inedit.
Prin acest proiect, copiii au la dispoziţie un ghid practic de scriere creativă în format digital care îi ajută să creeze ei înşişi poveşti în cadrul unor ateliere coordonate de scriitori şi îi antrenează într-un concurs de scriere care să le dea curaj să se exprime pe o temă care defineşte noua realitate în care trăiesc - nevoia de solidaritate şi de pace.
Programul se adresează elevilor de gimnaziu şi se derulează în parteneriat cu ANPRO - Asociaţia Profesorilor de Limbă şi Literatură Română „Ioana Em. Petrescu” şi Editura Arthur.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
A fost publicat în format digital ghidul de scriere creativă „Maşinuţa de scris”, disponibil pentru cu acces gratuit pe site-ul asociaţiei: https://debasm.ro/masinuta-de-scris/.
Acesta cuprinde sfaturi practice, idei, scenarii şi jocuri creative pentru ca elevii să îşi antreneze imaginaţia şi să înceapă să creeze propriile poveşti. Ghidul a fost conceput şi redactat de cinci scriitoare cunoscute de cărţi pentru copii şi adolescenţi, membre ale Asociaţiei De Basm, Adina Rosetti, Victoria Pătraşcu, Laura Grünberg, Luminiţa Corneanu şi Andreea Iatagan, pe baza experienţelor proprii de lucru cu elevii. Ghidul include şi o listă bogată de recomandări de lectură.
Promovarea proiectului în şcoli se va face prin intermediul a 30 de ateliere de scriere creativă în timpul cărora cele cinci scriitoare vor lucra cu elevii din mai multe clase de gimnaziu pe baza ghidului. Fiecare clasă va avea mai multe întâlniri cu scriitorul-mentor, astfel încât atelierele să devină un adevărat curs de scriere creativă. Copiii vor fi încurajaţi să gândească liber, să se exprime fără oprelişti şi să îşi antreneze imaginaţia. Prin recomandările de lectură pe care scriitoarele le va face în timpul atelierelor, copiilor le va fi stimulat apetitul pentru literatură.
Ateliere de scriere creativă online vor avea loc în nouă şcoli din întreaga ţară, atât din mediul urban, cât şi din mediu rural, cărora li se adaugă o şcoală din Republica Moldova: Gimnaziul Cotiujeni, raionul Briceni.
Şcolile din România care participă în proiect sunt: Şcoala Gimnazială „Iuliu Haţieganu” (Cluj), Şcoala Gimnazială „Lăpuş” (Maramureş), Şcoala Gimnazială „Constantin Gheorghiţă” (Podari, Dolj), Liceul Teoretic „Grigore Moisil” (Tulcea), Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” (Buzău), Şcoala Gimnazială Şeica-Mare (judeţul Sibiu), Şcoala Gimnazială ”Elena Doamna” (Oradea), Şcoala Gimnazială „Ioan Bădescu” (Popeşti-Leordeni, Ilfov), Liceul Tehnologic „Rusetu” (Buzău).
Prin concursul „Scris şi făcut!” elevii participanţi la ateliere vor avea ocazia de a-şi exersa nou dobânditele aptitudini de scriere creativă în cadrul unui concurs literar pe tema nevoii de solidaritate şi de pace. Cu această pandemie fără precedent şi cu un război în derulare la graniţele României, copiii au fost nevoiţi să se adapteze permanent, ceea ce a fost pe de o parte provocator, dar şi o nouă experienţă în acelaşi timp. Competiţia caută să surprindă chiar călătoria copiilor prin aceste încercări, să afle cum s-au decantat aceste experienţe de viaţă, oferindu-le o oportunitate de a-şi spune poveştile. Cele mai interesante şi mai reuşite poveşti despre speranţă şi solidaritate realizate de către copii vor fi găzduite de site-ul debasm.ro, iar fragmente vor fi publicate şi în revista Consilierul de lectură.
Un webinar dedicat profesorilor de limba şi literatura română din cadrul ANPRO completează lista activităţilor din proiect.
Cele cinci scriitoare De Basm vor populariza ghidul de scriere creativă în rândul cadrelor didactice, astfel încât acesta să poată fi folosit în cât mai multe clase şi să ajute cât mai mulţi copii.
În urmă cu 10 zile, Asociaţia De Basm a mai lansat un ghid de educaţie pentru lectură dedicat bibliotecarilor. Şi acesta poate fi consultat cu acces gratuit pe site-ul asociaţiei: https://debasm.ro/kit-pedagogic-pentru-bibliotecari-2/.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.