Mariana Mihuţ, una dintre marile doamne ale scenei româneşti, care şi-a pus harul în mod inegalabil în rolurile interpretate, împlineşte 80 de ani. "Îi suntem recunoscători pentru activitatea sa din teatru, cinematografie, radio şi televiziune, îi dorim putere de muncă şi cât mai multe apariţii în spaţiul cultural românesc!", a transmis Ministerul Culturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cu un destin aparte, primul său rol mare a fost cel al Martei, din filmul „Pădurea spânzuraţilor" (1965), în care a distribuit-o regizorul Liviu Ciulei, unde a jucat alături de magistralul Victor Rebengiuc, care interpreta rolul lui Apostol Bologa, viitorul soţ al Martei. Tot în acelaşi an, cei doi actori s-au căsătorit, rămânând parteneri de scenă şi viaţă, un exemplu şi o inspiraţie pentru noi. În prezent, publicul îi poate vedea în „Regele moare”, de Eugène Ionesco, de la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" Bucureşti.

Mariana Mihuţ s-a născut la Chişinău, primii săi ani fiindu-i marcaţi de lipsa tatălui plecat pe front, unde a căzut prizonier şi pe care l-a văzut pentru prima oară pe când avea nouă ani. Îşi petrece copilăria şi adolescenţa la Piteşti, unde îşi descoperă pasiunea pentru teatru.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

A urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale" din Bucureşti (unde a studiat cu profesorii Pop Marţian şi Octavian Cotescu), pe care l-a absolvit în 1964, alături de Ion Caramitru, Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Rodica Mandache, Virgil Ogăşanu.

A fost actriţă la Teatrul Giuleşti, apoi a Teatrului Bulandra (din 1972) şi a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale" din Bucureşti (din 2017) şi a colaborat cu Teatrul Nottara şi Teatrul Odeon.

A lucrat cu mari regizori şi a fost apreciată atât de public, cât şi de specialişti.

A fost declarată „cea mai bună actriţă” de către UNITER în mai multe rânduri, în 2017 instituţia oferindu-i premiul pentru întreaga activitate. „Pentru realizări artistice remarcabile şi pentru promovarea culturii, de Ziua Naţională a României” i-a fost acordat „Ordinul naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer (1 decembrie 2000).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.