Aşteptăm acel Ordin comun Ministerul Culturii - Ministerul Sănătăţii care să ne spună ce trebuie să facem, să nu încălcăm vreo regulă pentru a deschide Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, a declarat directorul Paula Popoiu, la conferinţa de presă organizată joi în curtea instituţiei. Deschiderea va avea loc înainte de 18 mai.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În privinţa măsurilor de distanţare luate de muzeu, managerul a declarat: „În oricare casă vor fi nişte limitări. În primul rând, noi montăm acum la fiecare uşă un fel de panouri de plexiglas, nu mai înalte de un metru, care să nu permită intrarea în casă a mai mult de una sau două persoane. Două persoane însemnând din aceeaşi familie sau din acelaşi grup. Avem supraveghetoare care vor da şi îndrumările necesare, la porţi avem igienizant, ne luăm precauţii pentru spaţiile închise, sălile de muzeu, caseriile, magazinul. Am montat deja apărătoarele acelea din plexiglas pentru a avea o siguranţă că vizitatorul nu intră în contact direct cu personalul”.

Cercetătorii, muzeografii, restauratorii, toţi vor face îndrumarea vizitatorilor, pentru că „este important să-i protejăm, pe lângă patrimoniu, şi pe vizitatori”, a declarat Paula Popoiu.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Managerul a vorbit şi despre reluarea activităţilor pentru copii în curtea Muzeului.

„Evenimentele pentru copii sunt foarte multe, nu putem să riscăm aşa ceva acum, dar ne gândim la acestea. Avem avantajul curţilor, în care mai putem să desfăşurăm câte un atelier cu câte cinci copii, dar majoritatea acţiunilor cu şi pentru copii vor fi în spaţiul online, a asigurat ea.

„Vara pe uliţă este în august şi nădăjduim ca până atunci să avem mai multă libertate de mişcare”, a subliniat Popoiu. La eveniment nu vor mai fi atât de mulţi copii ca în anii trecuţi, vor fi împărţiţi în grupe de câte 5 copii la un atelier, distanţaţi, iar meşterul va purta mască tot timpul.

În spatele uşilor închise a continuat activitatea de conservare a patrimoniului.

„Am lucrat în echipe de câte doi sau trei. Restaurarea acoperişului de la Hanul La Barieră este făcută cu bani din sponsorizări. La fel ca toate muzeele avem probleme cu bugetul. Muzeul Satului este o instituţie care trăieşte mai mult din fonduri extrabugetare decât din subvenţie. Anul acesta, neavând vizitatori, nu mai avem de unde”.

Anul trecut, Muzeul Satului a avut 900.000 de vizitatori. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.