Mai mult de 300 de tăbliţe cuneiforme restituite Irakului de un muzeu libanez privat au ajuns luni la Bagdad, unde autorităţile lucrează să recupereze din străinătate antichităţi furate din ţara devastată de conflicte succesive, scrie AFP.
Cutiile din lemn, sigilate cu ceară roşie, ce conţin 331 de tăbliţe cuneiforme şi şase din argilă, au sosit cu un avion privat, după restituirea lor de Muzeul Nabu (nordul Libanului).
„Astăzi, Irakul a recuperat 331 de tăbliţe cuneiforme”, a spus, într-o conferinţă de presă, directorul Consiliului irakian al Antichităţilor şi Patrimoniului, Laith Majid Hussein.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Aceste tăbliţe datează din epoci diferite, a precizat el, citând în special era akkadiană (2.400 - 2.200 înainte de Hristos), a treia dinastie sumeriană Ur (2.111 - 2.006 înainte de Hr.), şi Babilonul antic (2.004 - 1.594 î. Hr.).
Regatul Ur, fondat acum mai mult de 4.500 de ani, a fost unul dintre primele centre ale civilizaţiei. Stabilit pe malurile fertile ale Eufratului, acolo a fost folosită pentru prima dată în istoria umanităţii o formă de scriere cu simboluri cuneiforme.
Muzeul Nabu, după numele zeului mesopotamian al înţelepciunii şi scrierii, s-a deschis în 2018, cu sute de piese antice, unele vechi de 3.000 de ani, originare din Liban, Irak, Siria, Egipt sau Yemen.
Aceste piese provin din colecţii private, în special din cea a lui Jawad Adra, soţul fostului ministru al Apărării din Liban, Zeina Akkar. Potrivit catalogului muzeului din 2018, colecţia personală a lui Adra numără în jur de 2.000 de piese.
Într-un an, Irakul a recuperat aproape 18.000 de artefacte, dintre care 17.899 restituite de Statele Unite.
Autorităţile au organizat în decembrie o ceremonie care a celebrat revenirea „tăbliţei cu fragmente din Epopeea lui Gilgameş”, bijuterie mesopotamiană veche de 3.500 de ani.
Antichităţile irakiene au fost jefuite de zeci de ani în multiplele conflicte ale ţării, în special după invazia americană din 2003, apoi de sosirea jihadiştilor din gruparea Stat Islamic în 2014.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.