O expoziţie dedicată artistului Goya la 275 de ani de la naştere va fi deschisă, marţi, la Muzeul Municipal Regina Maria din Iaşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

O manifestare culturală ce va marca împlinirea a 275 de ani de la naşterea lui Francisco Goya, unul din cei mai importanţi pictori şi creator de gravuri este expoziţia "Goya 275" curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituţă care va fi deschisă, marţi, la Muzeul Municipal Regina Maria din Iaşi.

În cadrul expoziţiei vor fi expuse peste 50 de lucrări de grafică Goya din colecţia av. Gorge Şerban din Bucureşti. Publicul va putea admira lucrările până în 30 mai. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Expoziţia ne invită să parcurgem o parte însemnată a operei artistului spaniol, prezentând cu această ocazie pe lângă tema capriciilor, alte două teme profund spaniole: tauromahia sau arta de a lupta cu taurii şi dezastrele războiului. Ambele teme ne invită să reflectăm asupra acestui joc permanent între viaţă şi moarte ce caracterizează existenţa umană, această luptă eternă care se dă între îngeri şi demoni în străfundurile sufletului uman.

Plecând de la afirmaţia lui Goya, că în activitatea sa artistică a avut trei modele: Rembrabdt, Velasquez şi natura, ca artist invitat la această expoziţie îl vom avea pe primul - Rembrandt, prin aducerea a trei gravuri din colecţia av. George Şerban.

Potrivit organizatorilor, "această expoziţie va suscita interesul cunoscătorilor, dar şi a acelora care vad lucrările expuse pentru prima oară, prin valoare artistică, calităţile tehnice, dar şi a mesajului moral transmis, cel mai cunoscut fiind "Somnul raţiunii naşte monştri".

La propunerea colecţionarului, cu acest prilej, prof. univ. dr. Florin Stoiciu a realizat şi o gravură aniversară Goya 275 ce va rămâne în colecţia Muzeului Municipal Regina Maria.

Expoziţia realizată la muzeul ieşean are ca parteneri: colecţia de gravură av. George Şerban, Ambasada Spaniei în România, Asociaţia culturală Octavian Smigelschi şi Muzeul Naţional Brukenthal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.