Muzeul Naţional de Artă Contemporană inaugurează, pe 25 mai, noul sezon expoziţional cu lucrări ale unor artişti renumiţi din Mexic, Olanda şi Cipru.
Cu o puternică prezenţă internaţională (în trei dintre cele şapte spaţii expoziţionale, precum şi în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters, evenimentul demonstrează, încă o dată, efervescenţa scenei de artă din România şi oportunitatea dialogului internaţional.
În spaţiul de intrare de la parterul Muzeului, Klaas Kloosterboer, unul dintre artiştii de renume activi în Olanda, construieşte un spaţiu-instalaţie, pornind de la reflecţia pe marginea mediului picturii şi a limbajului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În emblematica Sală de Marmură inaugurăm, ca parte din Bienala Art Encounters 2023, instalaţia "Black Cloud" semnată de artistul mexican Carlos Amorales - o nouă propunere de confruntare prin intermediul instrumentelor artistice cu acest spaţiu marcat de o puternică încărcătură istorică.
În spaţiul principal al Muzeului, aflat la primul etaj, continuă recent inaugurata expoziţie a Achiziţiilor de Artă 2022, "PULS 22". Un decont vizual al procesului de selecţie extrem de complex, derulat de echipa MNAC cu sprijinul şi implicarea inestimabilă a unui juriu internaţional, "PULS 22" se construieşte printr-o serie de vectori (strategic, teoretic, vizual) care contribuie la (re)definirea colecţiei muzeului, fiind, de asemenea, o vedere în secţiune asupra culturii vizuale din România postbelică.
Şi în acest sezon rămân vizitabile depozitele colecţiei de artă ale muzeului, în expoziţia "Leviathan", de la etajul al doilea, un proiect multi-disciplinar unic în România.
Etajul trei găzduieşte expoziţia retrospectivă Ecaterina Vrana, o prezentare inedită, construită pe principiul spaţiului protector şi susţinută de un bogat material din arhivele artistei.
La etaj patru, o altă instalaţie site-specific, a artistului cipriot Theodoulos Gregoriou, ce distilează pentru spaţiul de la MNAC preocupările sale de mai bine de trei decenii într-o prezentare inspirată de realităţile eco-/geologice şi sociale ale oraşului natal din Cipru. Expoziţia beneficiază de sprijinul generos al Ministerului Culturii din Republica Cipru.
MNAC continuă colaborarea cu noua generaţie de artişti tineri, prin recent inaugurata expoziţie colectivă a studenţilor şi absolvenţilor Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti din spaţiul Dialog - unde muzeul oferă cadrul pentru un format educaţional complementar şi pentru coagularea comunitară; în timp ce spaţiul expoziţional din Auditorium găzduieşte expoziţia "Pixels of a Future Past", un discurs despre intersecţiile dintre artă şi tehnologie/ new media, organizată de CINETIc (Centrul Internaţional de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Inovativ Creative al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale" din Bucureşti).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.