Londra nu se va opune returnării frizelor Parthenonului către Grecia dacă se va ajunge la un acord cu British Museum pentru soluţionarea acestei dispute istorice, a declarat marţi o sursă guvernamentală elenă după o întâlnire între premierii celor două ţări în capitala britanică, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Guvernul britanic "nu va sta în calea" returnării rămăşiţelor antice expuse de peste două secole în capitala Marii Britanii "dacă există un acord între Atena şi British Museum", a declarat sursa la câteva ore după încheierea primei întâlniri de la preluarea mandatului de către premierul britanic Keir Starmer şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Înainte de vizita sa în Marea Britanie, Mitsotakis, un susţinător fervent al returnării acestor comori arheologice vechi de 2.500 de ani, s-a declarat "ferm convins" că marmurele Parthenonului vor fi returnate Atenei.

În opinia sa, întrebarea nu era "dacă" vor reveni în oraşul lor de origine, ci "când".

Cu toate acestea, a reiterat el în ultimele zile, eventuala rezolvare a acestei probleme spinoase care a afectat relaţiile bilaterale de lungă durată este o chestiune care ţine de guvernul grec şi de muzeul britanic.

Oficial, cei doi prim-miniştri nu au precizat după întâlnire dacă au discutat despre această dispută de lungă durată.

Downing Street declarase înainte de întâlnire că frizele de pe Parthenon "nu se aflau pe agenda lui Keir Starmer".

Şi Biroul Primului Ministru a declarat că frizele de pe Parthenon „nu se află pe agenda lui Keir Starmer”.

Întrebat despre un eventual împrumut al marmelor Parthenonului, el a spus că "aceste decizii aparţin în întregime Muzeului Britanic".

Sâmbătă, şeful guvernului grec declarase că discuţiile cu British Museum continuă.

Comoara antică

Grecia este hotărâtă a-şi recupera patrimoniul. O întoarcere la Atena a acestei comori antice, expusă în unul dintre cele mai mari muzee din lume încă din 1816, ar fi o victorie politică incontestabilă pentru liderul conservator.

Pentru el, păstrarea unei părţi din frizele Parthenonului în afara Greciei este ca şi cum ar "tăia Mona Lisa în două", după cum a spus anul trecut.

În acest sens, Kyriakos Mitsotakis şi şeful său al diplomaţiei, George Gerapetritis, au avut "întâlniri private" cu oficiali ai British Museum, inclusiv cu directorul acestuia, George Osborne, "de două sau trei ori" în acest an, potrivit postului de televiziune britanic Sky News.

Discuţiile sunt „foarte avansate”, potrivit The Guardian, care a citat marţi surse apropiate negocierilor. Înţelegerea ar consta într-un parteneriat cultural prin care frizele ar fi returnate la Athčnes, în schimbul unor lucrări de top trimise la Londra.

Atena a negat orice înţelegere secretă, dar guvernul Starmer pare mai înclinat să asculte cererea Greciei decât predecesorul său, Rishi Sunak.

"Jefuirea"” sau "dobândirea legală"

Atena cere de zeci de ani returnarea acestor preţioase frize desprinse din Parthenon.

Autorităţile elene susţin că acestea au fost "furate" în 1802 de Lordul Elgin, ambasadorul britanic în Imperiul Otoman.

Londra susţine însă că sculpturile au fost "achiziţionate legal" de Lordul Elgin, care le-a vândut Muzeului Britanic.

O lege britanică din 1963 împiedică muzeul să facă restituiri.

În Marea Britanie, unde, potrivit unui sondaj YouGov din 2023, majoritatea britanicilor sunt în favoarea restituirii, opozanţii se tem de un efect de domino, cu cereri din mai multe ţări care se acumulează.

În vârful Acropolei, Parthenonul este un templu construit în secolul al V-lea î.Hr. ca omagiu adus zeiţei Atena.

Noul Muzeu al Acropolei, inaugurat în 2009, a rezervat un spaţiu pentru a găzdui frizele Parthenonului, pe etajul unde sunt reconstituite cele patru laturi ale templului. Frizele expuse la Londra au fost înlocuite cu mulaje.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.