Liliecii au o viaţă socială complexă, împart hrana şi menţin în mod activ prieteniile, susţin cercetătorii citaţi de BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un proiect al Universităţii din Chester a monitorizat 10 cuiburi diferite de lilieci din nordul Ţării Galilor.

Oamenii de ştiinţă dezvoltă în prezent dispozitive de urmărire ultralight şi autoalimentate, deoarece GPS-urile existente pot fi prea grele pentru mamiferele zburătoare.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

"Dispozitivele noastre portabile vor permite pentru prima dată cuantificarea fiabilă a mişcărilor, comportamentului şi a reţelelor sociale ale liliecilor individuali cu corp mic", a declarat doctorul Christina Stanley.

Noua nanotehnologie în curs de dezvoltare este capabilă să monitorizeze de la distanţă mişcările în timp real ale liliecilor individuali şi se speră că va îmbunătăţi urmărirea animalelor cu corpuri mici din întreaga lume.

Echipa de proiect a Universităţii din Chester, formată din dr. Stanley, cercetător în domeniul comportamentului animalelor, prof. Tessa Smith şi doctorand, Lucy Morison, lucrează împreună cu Vincent Wildlife Trust şi prof. Yu Shi de la Universitatea din Leeds.

Echipa a declarat că liliecii sunt o specie protejată care joacă un rol vital în multe ecosisteme prin controlul populaţiilor de insecte, polenizarea plantelor şi dispersarea seminţelor.

Dar se spune că aceştia sunt expuşi unui risc ridicat din cauza poluării sonore şi luminoase care le poate afecta capacitatea de a căuta hrană.

Profesorul Smith a declarat că aceasta este "o lucrare revoluţionară pentru a înţelege mai bine nevoile vieţii sălbatice din jurul nostru".

Studiul, care este finanţat de Leverhulme Trust, este subiectul unei discuţii gratuite care va avea loc la Chester Town Hall, în cadrul Festivalului de idei al Universităţii din Chester.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.