De la scenele lui Nicolae Grigorescu, la naturile statice academiste de Theodor Aman, de la interioarele pariziene ale lui Theodor Pallady, la peisajele marine de Gheorghe Petraşcu şi la portretele de copii realizate de Nicolae Tonitza, cele aproximativ 200 de opere semnate de Marii Maeştri ai Artei Româneşti vor fi scoase la vânzare în cadrul Licitaţiei de Iarnă, pe 15 decembrie.
Nelipsit din licitaţiile importante, organizate de Casa de Licitaţii A10 by Artmark, este Nicolae Grigorescu. Una dintre cele mai sobre opere ale licitaţiei, semnate de pictorul naţional, este „Natură statică cu fructe de toamnă”, care are un preţ de pornire, în licitaţie, de 25.000 de euro. Lucrarea provine din colecţia graficianului avangardist Henri Daniel, personalitate a boemei culturale interbelice şi frecvent expozant al Salonului Oficial. În ultima licitaţie a anului dedicată artei de patrimoniu îşi fac apariţia şi trei impresionante lucrări semnate de Ştefan Luchian.
Cea mai valoroasă lucrare este „Inocenţă”, având un preţ de pornire de 90.000 de euro. Opera, de mari dimensiuni, face parte dintr-un ansamblu de patru lucrări, reprezentând alegorii feminine, destinate să decoreze interioarele casei fostului ministru de justiţie şi omului politic liberal Victor Antonescu. Două dintre cele patru panouri pictate de Luchian sunt în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României, iar despre al patrulea nu se mai ştie astăzi nimic, fiind considerat pierdut. O altă lucrare de Ştefan Luchian, reprezentativă pentru creaţia sa şi care îmbracă expoziţia de la Palatul Cesianu-Racoviţă în culoare, este „Ulcior cu albăstrele”, care are în licitaţia din 15 decembrie preţul de pornire de 30.000 de euro.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Favoritul publicului iubitor de artă, Nicolae Tonitza, este prezent în Licitaţia de Iarnă cu un duios portret de copilă, privită din profil. „Tătăroaică cu basma” are un preţ de pornire de 20.000 de euro şi este reprezentativă pentru ce caracterizează universul tonitzian: puritatea culorii, poezia copilăriei şi magia orientală a Dobrogei.
O altă impresionantă apariţie în licitaţia din 15 decembrie este opera de mari dimensiuni „Rege nebun”, semnată de Corneliu Baba, care are un preţ de pornire de 25.000 de euro. Lucrarea-simbol face parte din celebrul ciclu al „Regilor Nebuni” - una dintre cele mai expresive şi dizidente teme abordate de Corneliu Baba în lunga sa carieră.
Rezultatele ultimelor Licitaţii de Iarnă, organizate de Casa de Licitaţii A10 by Artmark, au confirmat soliditatea segmentului de artă de patrimoniu în piaţa românească de artă, respectiv interesul în creştere al colecţionarilor pentru valorile culturale consacrate. Astfel, evenimentul din 2021 a înregistrat o valoare de aproape 1 milion de euro şi o rată de adjudecare de 85%, topul adjudecărilor fiind condus, la segmentul artei de patrimoniu, de pictorul naţional Nicolae Grigorescu şi de maestrul Ion Ţuculescu. Un rezultat impresionant pentru segmentul de artă contemporană consacrată l-a înregistrat, tot atunci, pictorul Ştefan Câlţia, cu o adjudecare record de 41.000 de euro (record ulterior depăşit).
Cele aproximativ 200 de opere semnate de Marii Maeştri ai Artei Româneşti - Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Theodor Pallady, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Samuel Mutzner sau Ion Ţuculescu, pot fi vizitate, în regim gratuit, la Palatul Cesianu-Racoviţă, din str. C.A. Rosetti nr. 5.
Expoziţia este deschisă de luni până duminică, în intervalul orar 10:00-20:00. Pentru a participa la cel mai mare eveniment al sezonului este necesară crearea unui cont online pe artmark.ro ori participarea fizică în sala de licitaţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.