Regizorul danez Lars von Trier, reîntors după şapte ani la Cannes, a făcut declaraţii provocatoare marţi, a doua zi după proiecţia filmului său "The House That Jack Built", în care violenţa frizează insuportabilul, spunând că "ar fi putut fi un mare criminal în serie".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vizibil emoţionat, admiţând că "propriul său infern este anxietatea", regizorul s-a declarat fericit că atâtea persoane au părăsit sala, dezgustate de personajul său principal, un ucigaş în serie interpretat de Matt Dillon: "Dacă omori un copil, asta trebuie să fie deranjant". 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Încerc întotdeauna să merg mai departe. Ar fi lipsit de onestitate să nu fac asta. Lucrurile care se întâmplă în viaţa reală, care sunt mai rele, ar trebui şi ar putea fi filmate", a insistat el, estimând că "ar fi putut fi un mare criminal în serie". 

"Am avut destul control asupra mea încât să nu o iau în această direcţie. Nu am ucis niciodată pe nimeni, dar, dacă ar trebui să o fac, ar fi un jurnalist", a concluzionat el în faţa unui grup de jurnalişti, notează site-ul culturebox.francetvinfo.fr. 

Premiat la Cannes cu Palme d'Or în 2000 pentru "Dancer in the Dark", Lars von Trier a recunoscut că a mers până în adâncul sufletului său pentru a scrie acest personaj: "Pun câte ceva din mine în toate personajele mele. Dar pentru Jack este evident. El se vede ca un artist, eu la fel".

Dar acest film nu este un răspuns la fenomenul "#MeToo", a insistat regizorul, el însuşi acuzat de Björk, actriţa principală din filmul "Dancer in the Dark": "Problema (acestei mişcări, n.r) este că oamenii sunt condamnaţi fără cea mai mică judecată", a acuzat el, negând încă o dată că ar fi hărţuit-o pe cântăreaţa islandeză. 

Spunând că s-a simţit "foarte rănit" că a fost declarat persona non grata la Festival, în 2011, pentru "glume" despre Hitler, în timpul unei conferinţe de presă pentru filmul său "Melancholia", Lars von Trier a pus la îndoială sentimentul de vinovăţie al francezilor despre al doilea Război Mondial: "Am fost foarte naiv, pentru că Franţa are o mare problemă cu trecutul ei, ştiţi, Guvernul de la Vichy, care a deportat evrei". "Ar fi fost mai bine dacă (făceam glume despre Hitler) în Germania", a adăugat el, subliniind că nici chiar Harvey Weinstein nu a fost declarat "persona non grata" în ciuda acuzaţiilor de hărţuire sexuală şi viol care i-au fost aduse de sute de femei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.