Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi Ateneul Român, alături de Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu şi Complexul Muzeal Naţional Moldova din Iaşi oferă pentru toţi refugiaţii posibilitatea de a vizita gratuit colecţiile şi expoziţiile temporare pe care le găzduiesc.
Astfel, toate persoanele care au fugit din calea războiului de pe teritoriul ucrainean pot trece pragul acestor instituţii de cultură, fără a plăti bilet sau taxă de intrare, în baza unui act de identitate (carte de identitate, paşaport, carnet de student sau carnet de conducere). Pentru minori, recomandarea este să fie însoţiţi de părinţi sau de o rudă apropiată, anunţă Ministerul Culturii.
Mai mult, Filarmonica George Enescu oferă dincolo de posibilitatea vizitării gratuite a ateneului, acces gratuit la concerte pentru refugiaţii din Ucraina, în limita locurilor disponibile.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Muzeul Naţional de Artă Contemporană al României şi-a transformat cafeneaua în spaţiu comunitar, unde cei afectaţi de războiul de pe teritoriul ucrainean primesc acces la internet, băuturi calde, gustări, totul fiind pus la dispoziţie în mod gratuit. Vizitatorii sunt invitaţi să contribuie cu ce poate fi de ajutor: ceai, cafea, biscuiţi, ciocolată sau snack-uri.
Muzeului Naţional de Istorie a României i-au trecut pragul, până astăzi, peste 90 de refugiaţi. Totodată, angajaţii MNIR au cumpărat produse pe care le-au donat centrului de ajutor din Calea Griviţei 200.
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” a pus la dispoziţie un spaţiu de colectare pentru donaţii pentru centrele de primire refugiaţi. Săptămâna aceasta au adus, la muzeu, vizitatori de la refugiul Corbeanca, iar pentru copiii acestora au organizat ateliere.
Tot pentru a veni în ajutorul persoanelor afectate de război, numeroase instituţii din subordinea Ministerului Culturii s-au implicat în acţiuni de întrajutorare. Astfel, Biblioteca Naţională a României şi Muzeul Ororilor Comunismului în România au organizat la sediul lor, începând din 10 martie, o campanie umanitară de strângere de donaţii.
Teatrul Naţional Bucureşti, la iniţiativa şi cu susţinerea financiară a Sindicatului instituţiei, a făcut deja două curse până la graniţă pentru preluarea celor care fug din calea războiului.
Opera Naţională Bucureşti s-a alăturat demersurilor de ajutorare a artiştilor victime ale războiului de pe teritoriul ucrainean şi nu mai puţin de opt balerini au început programul de studiu alături de balerinii şi maeştrii de balet ai ONB.
Mai mult, artiştilor refugiaţi li se asigură cazare şi masă cu implicarea voluntarilor şi a angajaţilor operei. Opera Naţională Română Cluj-Napoca, printr-un parteneriat umanitar alături de Filarmonica de Stat Oradea şi Asociaţia Napoca Felix din Cluj-Napoca, a organizat evenimentul „The Armed Man: Misă pentru pace”, în cadrul căruia foaierul Operei a fost special amenajat cu urne pentru donaţii.
Cei care nu au reuşit să ajungă la eveniment au posibilitatea transferului bancar, în următoarele conturi, până la data de 16 martie: RON RO71BTRLRONCRT0555258001 / EUR RO21BTRLEURCRT0555258001 / USD RO25BTRLUSDCRT0555258001
De asemenea, Corul Madrigal a lansat programul naţional Cantus Mundi pentru Ucraina. După crearea hub-ului online de voluntariat, a avut loc prima deplasare a echipei Madrigal - Cantus Mundi la Galaţi unde specialiştii s-au întâlnit cu echipe de tineri voluntari de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, cărora le-au furnizat seturi de materiale didactice şi au lucrat cu aceştia pentru pregătirea activităţilor şi atelierelor pentru copiii ucraineni. Primul atelier a avut loc la centrul amenajat în Complexul Studenţesc al Universităţii „Dunărea de Jos”, însă evenimentele şi acţiunile dedicate copiilor refugiaţi continuă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.