American Independent Film Festival (AIFF) anunţă lansarea celei de-a cincea ediţii a concursului „Write a Screenplay for (WSF)… | Scrie un scenariu pentru...”, organizat de Asociaţia Cinemascop cu sprijinul Pro TV. Aflat la cea de-a şaptea ediţie, AIFF va avea loc anul acesta între 21 şi 24 aprilie, în Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După ce la primele ediţii WSF scenariştii au fost îndemnaţi să scrie pentru Sebastian Stan, Anamaria Marinca, Vlad Ivanov, Ioana Bugarin sau pentru publicul Generaţiei Z, anul acesta organizatorii îi invită pe scenarişti să scrie unul sau mai multe scenarii de comedie sau thriller ce urmează a fi dezvoltate în cadrul unor workshopuri interactive de training cu prestigioşi mentori din industria de film şi televiziune: Marietta von Hausswolff von Baumgarten – scenarist de film şi televiziune, Gabriela Iacob – Head of Scripted Development PRO TV şi Cristian Mungiu – regizor şi scenarist, iniţiatorul American Independent Film Festival şi Les Films de Cannes à Bucarest.

De origine suedeză, Marietta von Hausswolff von Baumgarten este scenarist şi consultant internaţional de scenarii. Activitatea sa include proiecte precum: Sundance Labs, Torino Film Lab, Binger, Biennale College Venice, Feature Expanded, Hezaya (Doha), Toronto IFF, Cinelink Drama Sarajevo, Bridging the Dragon, Talent Campus, Midpoint, Fly Film Lab (Filipine, Coreea), Locarno Open Doors şi Myanmar Script Fund. Este membră cu drept de vot a Academiei Europene de Film şi membră a Swedish Screen Writers Guild. Filmul ei Call Girl a câştigat Premiul FIPRESCI la Toronto şi a călătorit prin festivaluri din întreaga lume. A scris pentru Netflix şi pentru alţi streameri. Marietta a lucrat la dezvoltarea de scenarii în ţări precum China, Mongolia, Nepal şi Pakistan şi a făcut parte din jurii internaţionale din întreaga lume. Multe dintre filmele la care a fost consultantă au câştigat premii în festivaluri prestigioase de film. Este creatoarea programului Write Retreat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Gabriela Iacob este Head of Scripted Content Development la PRO TV, face parte din comitetul de selecţie al Cinema Pendent L‘Alternativa Barcelona şi este tutor al noului format Mentoring Projects Alternativa Pro. De-a lungul carierei a fost Head of Development la MediaPro Pictures, Head of TV Development la Multi Media Est şi a înfiinţat un storytelling studio la Barcelona. A lucrat atât cu scenarişti cunoscuţi, cât şi începători ca developer, script doctor şi trainer, de la dezvoltare seriale TV la mentoring proiecte de ficţiune, documentar şi/sau hybrid.

Cristian Mungiu este unul dintre cei mai cunoscuţi cineaşti români la nivel mondial, filmele sale fiind prezentate şi apreciate în cele mai importante festivaluri de film din lume şi distribuite ulterior în numeroase teritorii. Are în palmares nenumărate premii, atât ca regizor cât şi ca scenarist, dintre cele mai notabile sunt: Palme d’Or la Cannes cu 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, în 2007, Premiul pentru cel mai bun scenariu în 2012 la Cannes, pentru După dealuri sau Premiul pentru cel mai bun regizor la Cannes cu Bacalaureat, în 2016. Este iniţiatorul Les Films de Cannes à Bucarest care ajunge anul acesta la cea de-a 14-a ediţie, American Independent Film Festival .7 şi a multor proiecte legate de cinema, printre care şi concursul Write a Screenplay For…

„WSF a crescut mult de la prima ediţie de acum 5 ani, mai cu seamă de când s-a transformat într-un workshop de dezvoltare de scenarii internaţional. Write a Screenplay For... oferă posibilitatea cea mai directă, atât pentru scenarişti amatori cât şi profesionişti, de a-şi transforma ideile în scenarii, fiind singurul laborator care are ca finalitate intrarea în producţie a proiectelor. Ţinta programului este să acompanieze eficient scenariştii în a-şi dezvolta ideile şi să îi pună în contact direct cu cei care produc efectiv filme sau seriale. Anul acesta la Berlinală ne-am bucurat de premiera seriei Spy/Master, dezvoltată în cadrul WSF şi sper să avem ocazia ca această tradiţie să continue şi în anii următori”, spune Cristian Mungiu.

Anul acesta WSF este organizat în parteneriat cu Pro TV. „Am început cu ateliere de scenaristică TV pentru scenarişti recomandaţi de case de producţie, aşa că propunerea de parteneriat cu un concurs cu tradiţie ca WSF a venit ca un pas firesc, parte a unei strategii care îşi propune descoperirea şi susţinerea povestitorilor locali. E uşor să legi parteneriate atunci când ai scopuri comune: descoperirea de noi talente, a poveştilor locale, dar mai ales importanţa acordată mentoringului scriitorilor. Cred că acest interes pentru mentoring, manifestat în multe alte feluri înainte, l-a determinat pe Cristian Mungiu să creeze un format aparte de concurs, cu development one-on-one inclus. De la prima noastră discuţie a fost limpede că atât echipa WSF, cât şi noi, vedem în acest proiect mai mult decât un concurs, poate mai curând un incubator de scenaristică, aşa că am hotărât împreună să dezvoltăm partea de training, pe lângă cea de development one-on-one deja existentă. Suntem încântaţi de parteneriat şi sperăm să dezvoltăm împreună şi alte iniţiative“, declară Gabriela Iacob.

„Write a Screenplay for…” are în vedere două secţiuni: proiecte de mini-serie TV, cu poveşti structurate pe durata a 6 sau 8 episoade şi filme de lungmetraj de ficţiune. Finaliştii concursului vor beneficia de o perioadă de lucru activ, individual şi în grup, cu scenarişti şi consultanţii pentru dezvoltarea proiectelor care îi vor ghida să dezvolte un scenariu complet. Faza de dezolvatare a proiectelor va include şi sesiuni de training cu Gabriela Iacob, individuale şi de grup, pentru scrierea scenariilor de film şi TV.

Ulterior Pro TV şi Asociaţia Cinemascop vor alege proiectele câştigătoare şi proiectele ce vor fi considerate pentru intrarea în circuitul de producţie TV (mini-seriile) sau, respectiv, de producţie cinematografică (proiectele de lungmetraj de ficţiune).

Aplicaţiile, sub forma unor scurte rezumate ale scenariilor, trebuie trimise la adresa info@cinemascop.eu până la data de 2 aprilie 2023, ora 23:00 (ora României). Concursul este deschis atât scenariştilor sau scriitorilor profesionişti cât şi celor aflaţi la debut. Nu se percepe taxă de înscriere.

Participanţii la concurs nu trebuie să aibă scenariile definitivate până la data aplicaţiei, ci să trimită un logline al poveştii (cel mult 3 propoziţii), o descriere a poveştii, un artistic statement, un sinopsis detaliat pentru mini-serie, outline pentru lungmetraj şi/sau un pitchdeck) de cel mult 3 pagini, o scenă de conflict cu dialog din scenariu (de cel mult 4 pagini) şi un CV profesional.

Asociaţia Cinemascop şi Pro TV vor analiza toate propunerile primite şi vor alege lista scurtă de proiecte (12-15) care vor trece în etapa a doua a concursului (între 5 şi 10 proiecte) pentru fiecare secţiune. Lista numelor semifinaliştilor va fi publicată pe www.filmedefestival.ro.

Între 10-15 aprilie autorii proiectelor de pe lista scurtă vor participa la sesiuni de interviuri şi pitching via Zoom despre proiecte, în urma cărora vor fi aleşi cei 6 finalişti ce vor intra în etapa de dezvoltare cu cei trei consultanţi de scenariu: Marietta von Hausswolff von Baumgarten, Gabriela Iacob şi Cristian Mungiu. Numele finaliştilor vor fi făcute publice în cadrul galei de deschidere AIFF.7 şi, ulterior, pe www.filmedefestival.ro.

Aplicaţiile vor fi trimise în limba română. Dezvoltarea proiectelor finaliste va fi în limbile română şi engleză. Traducerea va fi asigurată pentru cei care au nevoie.

Scrierea efectivă a scenariilor este prevăzut să aibă loc până la data de 1 octombrie, iar pe parcursul acestei perioade finaliştii vor avea întâlniri de grup, dar şi individuale, cu cei trei consultanţi. Scenariile vor fi redactate în limba română.

La capătul acestui proces vor fi alese proiectele câştigătoare a căror dezvoltare va fi sprijinită în continuare, Pro TV va alege proiectul de mini-serie TV, iar Asociaţia Cinemascop pe cel de lungmetraj.

Peste 700 de proiecte au fost analizate în ediţiile anterioare ale „Write a Screenplay For…”, printre proiectele câştigătoare aflându-se şi scenariul mini-seriei HBO Europe, Spy/Master ce a fost prezentată anul acesta în cadrul Berlinale Series, de altfel primul proiect românesc arătat în această secţiune.

Iniţiat în 2017, American Independent Film Festival este un festival de film, cultură şi lifestyle care îşi propune să porneasca de la popularitatea cinematografului narativ american si a valorilor promovate de acesta pentru a îndeplini obiective culturale, educative, umanitare si formative în rândurile unui public român în educaţia căruia aceste valori au un loc semnificativ. American Independent Film Festival introduce cele mai noi, creative şi originale filme americane de cinema ale momentului publicului din România şi organizează workshopuri, întâlniri, dezbateri, masterclassuri cu cineaşti de renume mondial. Printre oaspeţii ediţiilor trecute s-au numărat: Joaquin Phoenix, Ethan Hawke, John C. Reilly, Milena Canonero, Kent Jones, Roberto Minervini, Kitty Green, Sebastian Strasser, Dennis Lim, Maya Hawke, Sebastian Stan şi Steven Spielberg.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.