Regele Charles III va îmbrăca, în timpul încoronării de sâmbătă, hainele grele aurite purtate de strămoşii săi, inspirate de ţinutele religioase şi menite să evoce natura divină a regalităţii, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Majoritatea hainelor au fost deja purtate de bunicul lui Charles, regele George al VI-lea, la încoronarea sa în 1937, şi de străbunicul monarhului, regele George al V-lea, în 1911.

Deşi este obişnuit să poarte unele dintre aceste haine istorice, regele va folosi altele din încoronările anterioare „în interesul durabilităţii şi eficienţei”, a explicat Palatul Buckingham.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Iată veştmintele pe care regele Charles le va purta la ceremonie, în ordinea apariţiei. 

Robe of State

„Roba” - o pelerină lungă brodată în catifea - este purtată de monarhi la sosirea la Westminster Abbey. Charles o va purta pe cea pe care o avea George al VI-lea, din catifea purpurie.

Căptuşeala şi dantelă robei de stat au fost păstrate până la încoronare de Ede şi Ravenscroft, cel mai vechi croitor din Londra, care a făcut articole de îmbrăcăminte pentru toate încoronările de la regele William al III-lea şi regina Maria a II-a în 1689.

Cămaşa albă de in

Suveranul va purta o cămaşă simplă de in alb pentru ungerea sa cu uleiul sfânt, Sfântul Cris.

Tunica Colombium Sindonis

În latină, Colombium Sindonis este o haină purtată după ungere. Această tunică din in alb, fără mâneci, are un guler simplu închis cu un singur nasture. A fost purtată de regele George al VI-lea.

Supertunica

„Supertunica” este o mantie de mătase aurie strălucitoare cu mâneci lungi, purtată după ceremonia de ungere. Haina a fost confecţionată pentru regele George al V-lea şi a fost purtată şi de regele George al VI-lea, precum şi de regina Elizabeth a II-a în 1953. Cântăreşte în jur de două kilograme.

Stilul său s-a schimbat puţin din epoca medievală şi este inspirat de îmbrăcămintea religioasă. Mătasea este învelită în bucăţi fine de aur.

Centura încoronării

De asemenea, datând din 1937, „Coronation Sword Belt” este confecţionată din ţesătură brodată cu aur şi are o închizătoare de aur. Este plasată în jurul taliei monarhului, pe „supertunică”.

Catarama centurii are embleme naţionale. Închizătoarea sa este folosită pentru a fixa „sabia ofrandei”, care ar trebui să protejeze binele şi să pedepsească răul. 

Stola regală

Stola lungă şi îngustă de mătase brodată cu aur este purtată pe umerii monarhului. Este asemănătoare cu stolele purtate de preoţi sau episcopi. 

Mantia imperială

La fel ca „supertunica”, mantia imperială este o altă haină impresionantă a încoronării. 

Haina lungă, care coboară până la podea, se poartă peste supertunică. A fost creată pentru încoronarea regelui George al IV-lea în 1821 şi va fi cea mai veche haină folosită la ceremonia de sâmbătă.

Este realizată din pânză aurie împletită cu fire colorate. Este închisă la nivelul pieptului printr-o clemă de aur reprezentând un vultur. Motivele de pe mantie reprezintă trandafiri roşii, ciulini albaştri, trifoi verde, flori de crini şi vulturi. Cântăreşte între trei şi patru kilograme. William, fiul cel mare al regelui Charles şi moştenitorul tronului, îl va ajuta pe tatăl său să o îmbrace. 

Mănuşa încoronării

Monarhul va purta pe mâna dreaptă această mănuşă unică de piele albă, cu care va ţine sceptrul suveranului şi crucea în timpul ceremoniei.

Această mănuşă a fost făcută pentru regele George al VI-lea. Manşeta este brodată cu embleme naţionale precum trandafiri, trifoi, ciulini şi ghinde în fire metalice aurii.

Veştmintele de ceremonie

Purtate la ieşirea din mănăstire, veşmintele de ceremonie sunt mai personalizate decât cele de stat purtate la intrarea în biserică.

Regele o va purta pe cea a bunicului său George al VI-lea, în catifea de mătase mov brodată cu aur.

Ce va purta Regina Camilla

Regina Camilla va purta o ţinută foarte simbolică la încoronarea lui Charles al III-lea pe 6 mai: o rochie îmbrăcată de regina Elizabeth a II-a în timpul propriei încoronări în 1953.

Conform tradiţiei, ca şi soţul ei, regele Charles al III-lea, ea va avea două ţinute pentru ceremonie: „Robe of State”, purtată la sosirea la Westminter Abbey, şi „Robe of Estate”, pentru plecare.

„Robe of State” din catifea purpurie purtată de Camilla a fost concepută în 1953 special pentru încoronarea reginei Elizabeth a II-a. Desigur, s-au făcut ajustări pentru ca regina să o poată purta.

„Robe of Estate” este o creaţie imaginată de Royal School of Needlework, o renumită şcoală de broderie din Londra. Ţinuta a fost apoi concepută de Ede & Ravenscroft, cei mai vechi croitori din capitala britanică.

Pe reţelele de socializare ale familiei regale au fost publicate imagini cu aceste două ţinute, pe care a fost brodată monograma Camillei, precum şi simboluri care amintesc de ataşamentul ei faţă de natură şi care evocă dragostea.

Încoronarea regelui Charles al III-lea va avea loc pe 6 mai. Desfăşurat la Westminster Abbey, acest eveniment regal va avea loc la aproape 70 de ani de la încoronarea reginei Elizabeth a II-a pe 2 iunie 1953.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.