Expoziţia „Poloneze şi românce care au schimbat lumea“ va fi itinerată la Institutul de Limbi Romanice din cadrul Universităţii din Łódż, în perioada 28 martie - 24 aprilie, anunţă Institutul Cultural Român de la Varşovia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Realizată de Institutul Polonez din Bucureşti în anul 2018, expoziţia evocă într-o formă atractivă poveştile a peste treizeci de personalităţi feminine, românce şi poloneze care au avut curajul să acţioneze pentru schimbarea propriei ţări, a Europei şi a lumii.

Expoziţia este însoţită de scurtmetraje de animaţie care popularizează principalele realizări ale protagonistelor, realizate de studioul polonez de ilustraţie şi design Dinksy din Cieszyn. Autorii expoziţiei „Poloneze şi românce care au schimbat lumea” sunt Alicja Woźniakowska-Woźniak – ilustraţii, Marek Chmiel – animaţii, Agnieszka Skieterska şi Katarzyna Zalaszewska – texte în limba polonă.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Prezentată iniţial în aer liber, în diferite oraşe din România şi Republica Moldova, expoziţia a avut premiera poloneză la Târgul Internaţional de Educaţie de la Poznań (martie 2022), când România a fost ţară invitată, cu sprijinul Biroului Mareşalului Regiunii Wielkopolska.

Printre personalităţile evocate în cadrul expoziţiei se află Elisabeta Rizea, cunoscută pentru participarea la rezistenţa anticomunistă din Munţii Făgăraş în anii ’50, ori poloneza Elżbieta Zawacka, o femeie-soldat care a efectuat misiuni speciale în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi care, mai târziu, a fost închisă de comunişti, iar după 1989 a devenit una dintre primele două femei din Armata Poloneză care au fost avansate la gradul de general.

Românce: Maria Cuţarida Crătunescu, Sofia Ionescu-Ogrezeanu, Elena Ghica, Maria Bălan, Eliza Leonida Zamfirescu, Aurora Gruescu, Elisabeta Rizea, Smaranda Brăescu, Viorica Agarici, Virginia Maria Andreescu-Haret, Cecilia Cuţescu-Storck, Lucia Sturdza Bulandra, Nadia Comăneci, Ana Aslan şi Sarmiza Bilicescu Alimănişteanu.
Poloneze: Regina Salomea Pilsztynowa, Narcyza Żmichowska, Krystyna Skarbek, Cezaria Anna-Baudouin de Courtenay-Ehrenkreutz Jędrzejewiczowa, Maria Skłodowska-Curie, Elżbieta Zawacka, Wanda Rutkiewicz, Janina Lewandowska , Irena Sendlerowa, Wanda Telakowska, Zofia Stryjeńska, Pola Negri, Halinka Konopacka, Karolina Lanckorońska, Helena Rubinstein şi Helena Wiewiórska.

Prezenţa expoziţiei la Institutul de Limbi Romanice din Łódź are loc în contextul în care ICR Varşovia sprijină organizarea, din acest an, a cursurilor de limba română, în regim de lectorat, la această instituţie. Iniţiativa ICR Varşovia este complementară eforturilor Institutului de Limbi Romanice de a menţine viu interesul studenţilor şi de a permanentiza cursurile de limbă prin organizarea de acţiuni care conferă vizibilitate limbii române. În acelaşi timp, activitatea ICR Varşovia nu se limitează doar la promovarea culturii române în Polonia, ci vizează medierea unor relaţii culturale solide între ambele ţări, demers realizat în colaborare cu instituţia poloneză omoloagă.

Partenerii itinerării în Polonia: Institutul Polonez, Institutul Cultural Român de la Varşovia, Biroul Mareşalului Voievodatului Wielkopolska, Institutul de Limbi Romanice din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Łódź.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.