O icoană pe lemn cu "Arhanghelul Mihail" de secol XIX a fost adjudecată în licitaţia "Imagini ale sacrului", organizată joi seară de Artmark, contra sumei de 7.000 de euro, iar o ediţie princeps a "Descrierii Moldovei" a lui Cantemir a fost vândută în final la preţul de 3.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit site-ului societăţii, icoana pe lemn cu "Arhanghelul Mihail", şcoala rusă, a fost licitată de la 1.000 de euro, ajungând să fie adjudecată la 7.000 de euro. 

Cu excepţia Arhanghelului Mihail reprezentat în picioare şi a lui Dumnezeu Tatăl redat în cer deschis, deasupra unor nori, întreaga icoană este acoperită cu o ferecătură care reprezintă un peisaj cu pomi. Arhanghelul Mihail ţine în mâna dreaptă lancea (suliţa). Pictura - tipologie şi tematică - este caracteristică pentru Rusia din secolul XIX. O ramă lată aurie decorată în relief pronunţat cu motive vegetale încadrează icoana care este introdusă într-o cutie cu geam.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Un alt lot reprezentând o icoană pe lemn, "Sfânta Treime" (Cina de la Mamvri), şcoală brâncovenească, sfârşitul sec. XVII - începutul sec. XVIII, a fost licitată de la 1.800 de euro şi adjudecată la 5.000 de euro. 

În aceeaşi sesiune, licitaţia pentru "Psaltirea" lui Nicolae Raţiu de la Cioara (preotul duhovnic al lui Horea şi Cloşca), 1771, a pornit de la 500 de euro şi s-a finalizat la 4.250 de euro. 

O piesă rară, "Cheia Înţelesului", a Mitropolitului Varlaam, prima carte tipărită la Bucureşti, 1678, a fost vândută contra sumei de 3.750 de euro. Este prima carte tipărită în prima tipografie din Bucureşti, perioada domnitorului Şerban Cantacuzino. Volumul este în tipar cu negru. Grafica lucrării i se datorează xilografului ucrainean (după unii cercetători poate chiar român, din Bacău) Ivan-Ioan Bakov (Ioanichie, după călugărie), meşter în tipografiile din Bucureşti, Snagov şi Buzău, activ până prin 1708, ilustrând inclusiv cărţi antimiene. 

Legătura este din tăblii de lemn învelite în piele maro cu ornamente pe ambele coperte: chenare din vrejuri, colţare aurite, medalion rombic auriu pe prima copertă cu scena "Răstignirii", iar pe coperta ultimă, tot aurită, scena "Maica Domnului cu Pruncul"; închizători din piele şi metal. Datează de la jumătatea secolului al XVIII-lea. 

"Descrierea Moldovei/ Beschreibung der Moldau" este cea mai renumită şi căutată operă a ilustrului cărturar iluminist Dimitrie Cantemir, fiind considerată prima scriere ştiinţifică a unui român. Exemplarul vândut la Artmark pentru 3.000 de euro este din piele de culoare maro marmorată. Pe copertele interioare sunt redate foile de titlu ale celor două volume din anuarul amintit mai sus.

Alte loturi vândute în Licitaţia "Imagini ale Sacrului": "Evanghelia" lui Şerban Cantacuzino, Bucureşti, 1682 - 1.800 de euro. La acelaşi preţ au fost adjudecate şi "Noul Testament" al lui Simion Ştefan (prima ediţie a Noului Testament în limba română), Bălgrad (Alba Iulia), 1648, şi Pocal din argint aurit, meşter rus Aleksandr Yaşinov, sfârşitul sec. XVIII - începutul sec. XIX. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.