Radu Herjeu, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis că a minţit atunci când a susţinut că Liviu Dragnea, liderul PSD, a dat "ordin" primarilor să ignore referendumul din 26 mai şi îi cere să aducă dovezi în sprijinul afirmaţiilor făcute.
"Preşedintele ţării minte şi asta nu are nicio scuză, chiar dacă, presupun, a fost minţit la rândul său de consilierii şi politrucii din jur. O să încep cu cea mai gravă acuzaţie, la care mă gândesc foarte serios dacă nu cumva ar trebui să răspund cu o plângere în justiţie. Îl somez pe preşedintele ţării să prezinte dovada existenţei ordinului lui Dragnea şi a ajungerii lui la membrii CNA vizaţi de comentariile sale, implicit la mine. Eu înţeleg că preşedintele nu are habar de legea audiovizualului. Şi e normal. Domnia sa încă mai are probleme cu nuanţele Constituţiei. Dar consilierii se puteau documenta şi puteau afla că, în cazul unui referendum, CNA nu acordă timpi de antenă. Cu atât mai puţin pentru publicitate electorală. Timpii de antenă se acordă doar în cazul emisiunilor de promovare electorală, care nu se pot desfăşura pe tema referendumului, ci doar în cazul unor alegeri parlamentare, locale sau prezidenţiale", a scris Radu Herjeu pe reţeaua de socializare.
El a precizat: "Toate televiziunile au avut deplină libertate de a organiza dezbateri electorale pe tema referendumului şi multe dintre ele au şi făcut-o. Aşa cum au avut deplină libertate de a difuza spoturi electorale de îndemnat lumea să voteze da/nu sau să boicoteze referendumu"l.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Radu Herjeu afirmă că spotul Administraţiei Prezidenţiale cu privire la Referndum promovează o poziţie partizană.
"A mai minţit domnul preşedinte şi când a spus că spotul făcut de Administraţie nu face decât să cheme lumea la vot. Oricine are curiozitatea să-l vadă va constata singur că e un îndemn de a "spune DA pentru Europa etc, etc, etc", "spune DA pentru a nu mai fi hoţi în conducerea statului etc, etc, etc". De aceea s-a apreciat în CNA că este un spot care promovează o poziţie partizană, ceea ce este perfect legal şi normal, dar acest lucru nu poate fi considerat de interes public, atât timp cât lipsesc şi celelalte poziţii partizane, favorabile boicotului sau votului negativ", se arată în punctul de vedere al membrului CNA.
Herjeu continuă: "O altă minciună: "a refuza" sau "a nu vrea să discute" înseamnă, cel puţin în cazul unei instituţii precum CNA, să se respingă prin vot o propunere din partea unui membru al Consiliului sau o solicitare a unui terţ. Nici una, nici alta nu au existat până ieri, aşa că nimeni nu "a refuzat" să dea o decizie. Abia ieri, Consiliul a respins solicitarea Preşedinţiei, pentru că emiterea unei decizii acum ar fi fost inutilă, ţinând cont că, pentru a intra în vigoare, trebuie să stea în dezbatere publică cel puţin 10 zile!".
Într-un comunicat pe care CNA l-a remis şi Administraţiei Prezidenţiale, "s-a explicat pe larg care au fost temeiurile juridice şi circumstanţele obiective care au dus la situaţia nouă de a nu avea o decizie CNA pe tema referendumului. Situaţie care nu a împiedicat cu absolut nimic desfăşurarea normală a unei campanii pentru referendum, în funcţie de politicile editoriale ale radiodifuzorilor. Nu este prima dată când preşedintele îşi abandonează total coordonatele funcţiei şi atacă CNA-ul. Urmat sau precedat de tot felul de alţi politicieni obscuri. Înţeleg politicianismul şi, oricât de anormale ar fi, pot face faţă unor presiuni de genul acesta. Dar nu pot să tac atunci când cineva, oricine ar fi, cu atât mai mult cel mai înalt demnitar al statului, zvârle cu noroi şi minciuni în activitatea mea, ca membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului!".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...