Grupul de artă multimedia din România kinema ikon va prezenta, la ediţia din acest an a renumitului Ars Electronica Festival din Linz, proiectul „kimæraˮ, cu susţinerea Institutului Cultural Român din Viena. Festivalul este unul dintre cele mai relevante evenimente dedicate artelor contemporane aflate la intersecţia dintre noile tehnologii şi ştiinţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ediţia din acest an a festivalului Ars Electronica se desfăşoară în perioada 6-10 septembrie, la Linz, având ca motto „Who owns the truth?”.

Programul festivalului cuprinde expoziţii, conferinţe, spectacole, concerte, ateliere şi prezentări ce vor avea loc pe parcusul a cinci zile în Ars Electronica Centre, Centrul de Artă Contemporană OK, Universitatea de Artă Linz, Muzeul de Artă Lentos, Brucknerhaus, cinematograful Central şi Postcity (utilizat ca spaţiu central al festivalului încă din 2015).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Proiectul „kimæra”, compus din nouă lucrări realizate de 12 artişti pe parcursul a doi ani, îşi propune să devină un corp hibrid, o meta-instalaţie digitală interactivă în care fiecare lucrare/modul va fi funcţional ca parte şi ca întreg. Instalaţia combină mediile vechi cu media digitală (nouă), spaţiul public al oraşului cu IoT (internetul lucrurilor), realitatea augmentată, imprimarea 3D, sunet şi imagine generate de AI, aplicaţii mobile, NFT etc. coordonate de un computer central, fiecare dintre cele nouă module având o intrare şi o ieşire care permit lucrărilor să interacţioneze între ele.

„kimæra” este expusă în spaţiul Muzeului de Artă Arad, iar unitatea centrală care conectează cele nouă module va fi instalată în expoziţia din cadrul Ars Electronica. Pe durata Festivalului, publicul din Linz va interacţiona în timp real cu instalaţia din Arad.

kinema ikon – atelier multimedia a fost fondat de George Sabău în 1970 (Arad, RO). Din 1970 până în 1989, au fost produse 62 de filme experimentale şi 62 de documentare; între 1994 şi 2004, grupul a fost unul dintre principalii promotori ai artei digitale în România. În 2003, „kinema ikon” a reprezentat România la Bienala de la Veneţia, iar din 2005 a revenit la producţia de lucrări hibride. Grupul, coordonat în prezent de Călin Man, are un spaţiu dedicat la Muzeul de Artă din Arad.

Modulele „kimæra” sunt create de: Alex Halka / gH / reVoltaire / Bogdanator / Floriama Cândea / Marina Oprea / Ioana Marşic / Thea Lazar / Adrian Ganea / Flaviu Rogojan / Suzana Dan / Dragoş Dogioiu.

Aplicaţia AR: DARV.org, Florian Weinrich / programare: Mihai Sava / aplicaţia green screen: Ilie Ciotir / curator: Călin Man

Proiectul este produs de Asociaţia kinema ikon şi face parte din programul Timişoara 2023 – Capitală Culturală Europeană, finanţat prin Centrul Cultural de Proiecte Timişoara şi co-finanţat de Muzeul de Artă din Arad. Prezentarea „kimæra” în cadrul ARS ELECTRONICA din Linz, Austria, este realizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Viena.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.