Peste 200 de capodopere de artă, între care semnături de Grigorescu, Tonitza, Vermont şi regina Maria, vor fi licitate marţi, de la ora 18.30, la Artmark.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În cadrul Licitaţiei de Vară, colecţionarii vor licita pentru „Ţărăncuţă” (estimată 25.000 - 35.000 de euro) semnată Nicolae Grigorescu, un nud intitulat „Intimitate” şi un fragment din universul copilăriei - „Catrina” (estimată 35.000 - 55.000 de euro) zugrăvite de Nicolae Tonitza, 5 compoziţii de Nicolae Vermont, un tradiţional peisaj în plein air de mari dimensiuni semnat de Ştefan Popescu, dar şi o rafinată acuarelă pictată chiar de regina Maria.

Cea mai valoroasă piesă a Licitaţiei de Vară urmează tema nudului, prin care maestrul Nicolae Tonitza a excelat, atât grafic, cât şi pictural. Opera „Intimitate” provine din colecţia istorică Livia şi Mircea Deac şi este estimată între 70.000-120.000 de euro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Totodată, Licitaţia de Vară vizează, în principal, cea mai longevivă şi coerentă construcţie artistică din România primei jumătăţi a secolului XX şi artiştii care au creat-o, prezenţi în evenimentul de marţi, 15 iunie,  - „Tinerimea artistică”, societate aflată sub patronajul Reginei Maria.

Una dintre cele mai impresionante compoziţii din licitaţie este „La pian”, estimată 15.000-25.000 de euro, semnată Nicolae Vermont, unul dintre fondatorii „Tinerimii artistice”. Opera a participat la cea de-a XXIV-a expoziţie a Societăţii Tinerimea Artistică din 1922 şi este însoţită de Marele Premiu al Expoziţiei Internaţionale de la Barcelona din 1929 - medalia de aur a expoziţiei şi diploma „Gran Premio” decernată lui Nicolae Vermont pentru participarea cu această pictură în cadrul Pavilionului României. Tot Nicolae Vermont semnează şi opera cu temă mitologică „Silenus adormit” (estimat 7.000-12.000 de euro), care provine din colecţia istorică a inginerului Paul Asderban. Lucrarea, inspirată de tema clasică a sărbătorilor bahice, a participat la prima expoziţie personală pe care Nicolae Vermont şi-o organiza alături de Ştefan Luchian în sălile Ateneului Român.

Apropiat al cercului de artişti care au stat la baza societăţii „Tinerimea artistică” este şi artistul Ştefan Popescu, care semnează în licitaţie spectaculoasa „Zi de sărbătoare în Bretania” (estimată 8.000-15.000 de euro).

Apariţii rare în piaţa românească de artă sunt picturile realizate de Regina Maria, despre care aceasta scria că: „florile mele şi după ce se uscau păstrau o adâncime catifelată ce amintea natura şi desfăta ochii”, iar evenimentul din 15 iunie cuprinde o operă exemplară a personalităţii care a schimbat istoria modernă a României. Acuarela „Crini”, estimată 1.000-1.800 de euro, a suferit după 1947 o modificare a semnăturii. În epocă, de frica autorităţilor comuniste, colecţionarii, apropiaţi ai Reginei Maria, modificau prima literă a semnăturii din„M” în „D”, pentru a ascunde adevăratul creator al operei.

Expoziţia capodoperelor din Licitaţia de Vară va fi deschisă publicului până marţi, 15 iunie, şi face parte din lista obiectivelor culturale participante la Noaptea Muzeelor din 12 iunie. Iubitorii de artă sunt aşteptaţi la Palatul Cesianu-Racoviţă, în intervalul 10:00-20:00, iar la licitaţie se va putea participa fie fizic, în sală, cu respectarea măsurilor de prevenţie, cât şi online, prin platforma Artmark Live, după înregistrarea unui cont pe artmark.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.