O grevă de 24 de ore va avea loc la AFP începând de joi până vineri la ora 10.00, pentru a protesta faţă de un proiect de reformă a statutului jurnaliştilor care lucrează în birourile sale din afara Franţei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Se aşteaptă ca greva să perturbe producţia Agenţiei France-Presse în timpul unei perioade de acoperire intensă a ştirilor, cu ceremonii care marchează cea de-a 80-a aniversare a debarcării din Ziua Z şi, joi seara, interviul televizat al lui Emmanuel Macron.

Greva a fost votată luni, în cadrul unei adunări generale, după o primă întrerupere a activităţii de două ore, "cu votul unanim a peste 300 de votanţi", potrivit grupului intersindical (SNJ, CGT, Sud, FO, CFE-CGC).

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

În discuţie este o reformă propusă de conducere care, potrivit sindicatului mixt, "subminează grav" sistemul de expatriere a jurnaliştilor care lucrează pentru agenţia de presă prezentă în 150 de ţări.

În prezent, jurnaliştii săi aflaţi în afara Franţei sunt guvernaţi de două tipuri principale de statut.

Pe de o parte, există aşa-numitul statut, numit "sediu", un contract reglementat de legislaţia franceză care este însoţit de beneficii (costuri de locuinţă, taxe şcolare pentru copii). Titularul acestuia se supune regulilor de mobilitate în vigoare la AFP şi nu poate rămâne în acelaşi post mai mult de câţiva ani.

Pe de altă parte, aşa-numitul statut "local", aliniat la sistemul de securitate socială al ţării în care este stabilit jurnalistul şi care nu este supus mobilităţii.

Potrivit sindicatelor, conducerea AFP, al cărei director general este Fabrice Fries, intenţionează să limiteze utilizarea contractelor "sediu" prin crearea unui al treilea statut hibrid. Acesta ar fi un contract local, dar titularul său ar contribui la sistemul de pensii francez şi ar fi supus mobilităţii.

"Personalul cere ca reţeaua AFP de expatriaţi cu statut de sediu în toate limbile să fie menţinută la nivelul actual de 151 de posturi", se arată în moţiunea adoptată luni.

Într-o notă internă, conducerea a declarat că a înţeles "preocupările redacţiei" cu privire la acest subiect "extrem de sensibil şi complex".

"Este important să reformăm sistemul pentru a-l face mai echitabil şi mai diversificat şi pentru a răspunde preocupărilor legate de pensii", a argumentat aceasta.

Actualul aranjament "a devenit mult mai costisitor în ultimii ani din cauza impozitelor şi taxelor sociale din întreaga lume", a argumentat conducerea, afirmând că s-a "angajat" să "menţină o reţea globală puternică".

Cazul unui post ocupat recent în biroul din Bruxelles a fost cel care a declanşat mişcarea de protest, trecând de la statutul de "sediu" la cel de "local" în momentul numirii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.