Expoziţia temporară "Grădina Sălbatică - de 111 ani în inima bucureştiului" va fi vernisată, miercuri, de la ora 18.00, la Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa". Optzeci de fotografii suprind momente din istoria Grădinii din inima Bucureştiului, o "bijuterie ecologică" născută acum 111 ani, menită să pună în valoare clădirea muzeului ridicat în vecinătatea ei.
De 111 ani, grădina sălbatică a Muzeului Antipa este loc de refugiu pentru sute de specii de plante şi animale, unele dintre ele, strict protejate, care se bucură de această oază de linişte şi siguranţă.
Spaţiul din jurul clădirii muzeului este cucerit an de an de micuţii participanţi la Şcoala de Vară de la Antipa: cursanţii „Academiei Insecta”, detectivii pasionaţi să elucideze mistere la „cursul de criminalistică”, tinerii paleontologi lucrând cu tenacitate şi răbdare la descoperirea scheletului de T.rex în situl special amenajat pentru ei, „păsărarii amatori” pe care îi deosebeşti după binoclurile atârnate la gât, ori micii aventurieri înarmaţi cu filee entomologice, porniţi pe urmele marilor naturalişti să descopere fascinante şi felurite insecte. Cu entuziasm şi pasiune, viitorii cercetători, însoţiţi de specialişti ai muzeului pornesc an de an în activităţi de recunoaştere, clasificare, sortare şi identificare a speciilor. Astfel, au fost aflate cam toate speciile de plante şi animale care locuiesc în grădina muzeului. Lichenii, plantele vasculare (arbori, arbuşti, liane), nevertebratele (libelule, fluturi, muşte, gândaci, albine, păianjeni, acarieni şi râme) precum şi vertebratele (păsări, lilieci şi alte mamifere) devin actori importanţi, servind ca material experimental pentru cursurile Şcolii de Vară, desfăşurate an de an la Antipa.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Nu doar ştiinţa este la ea acasă în grădina sălbatică, ci şi muzica, sportul, spectacolele şi activităţile de recreere, de la ateliere de rugby, spectacole medievale, expoziţii de animale vii, ateliere de interceptat lilieci, seri de folk, până la duminici petrecute la picnic cu familia în grădina muzeului.
Imaginile din expoziţie vor putea fi văzute până pe 27 octombrie în holul de la etajul muzeului.
Reprezentanţii Muzeului "Grigore Antipa", în contextul intenţiei de a se construi Muzeul Holocaustului în apropiere de acest muzeu, sunt de părere că "lăsat fără grădină, muzeul ar deveni amnezic iar grădina fără muzeu nu ar mai avea cui să-şi împărtăşească secretele. Ca un om fără amintiri, un pământ fără poveste, o ţară fără trecut, nu ne-am putea imagina niciodată istoria muzeului separată de istoria grădinii sale".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.