Bogdan Gheorghiu, propus pentru portofoliul Cultură, a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate din Cameră şi Senat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Rezultatul a fost: 9 voturi „pentru” şi 13 „împotrivă” şi 2 abţineri. 

Primul Guvern Orban a activat trei luni. Ludovic Orban a nominalizat, pentru al doilea Cabinet, aceiaşi miniştri.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

La audierea care a avut loc marţi, Gheorghiu a fost însoţit de Alexandra Bogdan şi Valentin Savu, consilieri.

Ministrul demis a făcut o prezentare a celor trei luni de mandat, a detaliat situaţia imobilului Vila „Florica”, achiziţionat de stat în urmă cu doi ani, care va găzdui Muzeul „Brătianu”, despre viitorul Muzeu al Revoluţiei, care va fi deschis la Timişoara, despre „Flacăra Culturii”, aprinsă pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, despre reluarea înscrierii Roşia Montană în lista patrimoniului mondial UNESCO.

El a spus că a lucrat pentru o mai bună relaţionare cu întreaga societate şi împotriva practicilor încremenite în timp.

Comisia pentru cultură din Camera Deputaţilor este condusă de Gigel Ştirbu (PNL), ministru al Culturii în 2014, iar cea din Senat, de Lucian Romaşcanu (PSD), ministru al Culturii în 2018.  Vlad Alexandrescu, Ionuţ Vulpescu şi Valer-Daniel Breaz, dintre foştii deţinători ai portofoliului, au fost prezenţi la audiere.

„Este pentru prima dată când audiem un ministru care vine să pice, care nu mai vrea să fie în acest Guvern”, a subliniat, caustic, Romaşcanu.

Pentru viitor, a spus Gheorghiu, imaginea poate fi formată din ceea ce a făcut până acum. E importantă colaborarea cu administraţiile locale, va susţine toate demersurile privind patrimoniul naţional, are în vedere crearea unui compartiment UNESCO.

Întrebat de Romaşcanu dacă va vota Guvernul Orban II, Gheorghiu a răspuns: „Sigur că da”.

Vulpescu a adus în discuţie Programul de Guvernare: „Acest Guvern, spre deosebire de cele anterioare, va face tot posibilul... Eu am făcut parte dintr-un Guvern anterior care şi-a exercitat dreptul de preempţiune pentru Vila «Florica», iar domnul Romaşcanu a continuat, astfel că se găseşte în patrimoniul statului”. Fostul ministru a amintit de AFCN, de RADEF, buget, dorinţa „dispărută” de a reorganiza ICR şi întregul model „toamnă-iarnă” al PNL. Gheorghiu a precizat că a apreciat demersul făcut pe vremea lui Ionuţ Vulpescu privind Vila „Florica”: „Am reproşat că, imediat după ce l-aţi luat, l-aţi dat pe mâini nepotrivite (Consiliul Judeţean Argeş, n.r.). Odată ce a intrat în administrarea MC, încercăm să facem ceea ce ne-am propus”.

RADEF e în plină reorganizare, a mai spus el, iar legat de buget „nu ştiu dacă vreodată a existat un ministru al Culturii mulţumit de buget”.

Întrebat de ce a propus ca Irina Rimes să fie ambasadoarea Zilei „Brâncuşi”, el a prezentat un scurt CV al cântăreţei şi a spus că este unul dintre cei mai de succes tineri cu vârste sub 30 de ani, citând Forbes.

Breaz a fost interesat de Monumentul Unirii de la Arad – dacă a fost continuată procedura de amplasare, şi de „Cuminţenia Pământului” – returnarea banilor donaţi în 2016. „Sută la sută, banii nu vor putea fi returnaţi în integralitatea sumei”, a subliniat Breaz.

Pe această temă, Gheorghiu a spus că, la plecarea lui Breaz din minister, 40% din banii donaţi erau restituiti. El a admis existenţa unui blocaj cu operatorii de telefonie mobilă. „Am reuşit să deblocăm situaţia, iar restituirea continuă. Ştiu ce spuneţi despre restituirea unor sume care au fost donate de pe cartele anonime sau care nu mai sunt valabile”.

Iulian Bulai (USR) a atins problema Centrului Naţional al Dansului, a proiectului Timişoara Capitală Europeană a Culturii şi săpăturile în situl arheologic din Constanţa. De neînţeles pentru el a fost numirea lui Ernest Oberlander, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, la conducerea proiectului Muzeul „Brătianu”.

Despre CNDB, Gheorghiu a spus că, în prezent, se bazează pe bugetul anului trecut, iar despre Oberlander a spus că a fost invitat să facă parte din comisia pentru crearea muzeului pentru abilităţile lui de muzeograf, şi nu de manager. Un comisar pentru Timişoara CEaC 2021 nu poate fi numit pe actuala lege, astfel că a fost luată decizia de a lua în calcul numirea unui secretar de stat cu aceleaşi atribuţii. Prim-ministrul va fi cel care va numi acest secretar de stat.

În final, Gigel Ştirbu a întrebat în ce stadiu se află proiectul de înfiinţare a Muzeului Naţional al Ororilor Comunismului. Gheorghiu a spus că are în vedere formarea unui grup de lucru.

Romaşcanu a declarat: „Acum mergem ca şi când alegerile anticipate ar fi o premisă. Probabil că o să ne vedem dacă veţi fi nominalizat în Guvernul Orban III. Eu voi vota pentru aviz negativ”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.