Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc se numără printre laureaţii celei de-a XXVI-a ediţii a Premiilor Galei UNITER, care s-a desfăşurat luni seară la Alba Iulia. Yuri Kordonsky a primit trofeul pentru cea mai bună regie a spectacolului "Incredibila şi trista poveste a candidei Erendira şi a bunicii sale fără suflet", de Gabriel Garcia Marquez, iar "Rambuku", de Jon Fosse, adaptarea Anca Măniuţiu, regia Mihai Măniuţiu la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, a fost desemnat cel mai bun spectacol.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Rambuku” a fost desemnat cel mai bun spectacol

"Rambuku", de Jon Fosse, adaptarea Anca Măniuţiu, regia Mihai Măniuţiu la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara a fost desemnat luni seară, la Alba Iulia, cel mai bun spectacol la ediţia a 26-a a Galei Premiilor UNITER.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

La această categorie au fost nominalizate şi spectacolele “Deşteptarea primăverii”, de Frank Wedekind, poem teatral rock, regia Vlad Cristache la Teatrul Mic Bucureşti şi “Oraşul nostrum”, după piesa lui Thornton Wilder, regia Cristian Ban la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad

“În acest moment tot Teatrul Naţional din Timişoara este pe Facebook, pe telefoane. Sunt mândră şi fericită că acest spectacol a avut loc şi faptul că Mihai (Măniuţiu, n.r) a ales să facă acest spectacol”, a spus Ada Lupu, directoarea instituţiei, după ce a primit trofeul din partea ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu.

Yuri Kordonsky a fost desemnat cel mai bun regizor

Yuri Kordonsky a primit trofeul pentru cea mai bună regie a spectacolului "Incredibila şi trista poveste a candidei Erendira şi a bunicii sale fără suflet", de Gabriel Garcia Marquez, producţie a Teatrului German de Stat, la cea de-a 26-a ediţie a Galei Premiilor UNITER care are loc într-un pavilion amplasat pe esplanada dintre Catedrala Arhiepiscopală şi Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia.

Rivalii la premiu au fost Radu Afrim pentru regia spectacolului Dacă am gândi cu voce tare de Adnan Lugonić, în adaptarea regizorului la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova şi Victor Ioan Frunză pentru regia spectacolului serial "Îngeri în America" (Partea I: „Sfârşitul lumii e aproape” şi Partea a II-a: „Perestroika”) de Tony Kushner, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. 

 

Yuri Kordonsky va monta la Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti spectacolul "Romeo şi Julieta", a anunţat Ion Caramitru în premieră. 

Trofeul pentru cel mai bun actor în rol principal i-a fost atribuit lui Victor Rebengiuc

Victor Rebengiuc a primit, luni seară, trofeul pentru cel mai bun actor în rol principal pentru rolul rolul Bérenger întâiul din spectacolul “Regele moare”, de Eugène Ionesco, regia Andrei şi Andreea Grosu la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti la cea de-a 26-a ediţie a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din România, care se desfăşoară într-un pavilion amplasat pe esplanada dintre Catedrala Arhiepiscopală şi Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia.

"Este vorba despre o colaborare foarte reuşită. O echipă capabilă, nişte oameni deosebiţi, care au înfiinţat un teatru al lor, colegii mei toţi actori, mai tineri decât mine, şi iată un premiu pe care mi-aş fi dorit să fie dat unui actor mai tânăr. Eu sunt vechi, sunt de 62 de ani pe scenă. Am mai luat premii, nu pot să spun că nu-mi place. Dar un premiu nu mă schimbă. Nu am devenit ceva ce nu mai există pe lumea asta. (...) Mai sunt multe trepte de urcat (...) Să ne păstrăm modestia şi să vă mulţumesc din suflet pentru premiul pe care mi l-aţi dat", a mărturisit Victor Rebengiuc la primirea premiului. 

 

Contracandidaţii lui Viictor Rebengiuc au fost Andrei Huţuleac pentru rolul titular din spectacolul “Hamlet”, de William Shakespeare, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis Bucureşti şi Ervin Szűcs pentru rolul Prior Walter din spectacolul serial “Îngeri în America” (Partea I: „Sfârşitul lumii e aproape” şi Partea a II-a: „Perestroika”) de Tony Kushner, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Trofeul pentru cea mai bună actriţă în rol principal i-a revenit Marianei Mihuţ

Mariana Mihuţ a primit, luni seară, trofeul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru rolul rolul Regina Marguerite din spectacolul “Regele moare”, de Eugène Ionesco, regia Andrei şi Andreea Grosu la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti la ediţia a 26-a a Galei UNITER, care are loc într-un pavilion amplasat pe esplanada dintre Catedrala Arhiepiscopală şi Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia.

Celelalte două candidate la premiu au fost Silvana Mihai pentru rolul Wendla Bergmann din spectacolul “Deşteptarea primăverii”, de Frank Wedekind, poem teatral rock, regia Vlad Cristache la Teatrul Mic Bucureşti şi Olga Török pentru rolul Eréndira din spectacolul “Incredibila şi trista poveste a candidei Eréndira şi a bunicii sale fără suflet”, de Gabriel García Márquez, regia Yuri Kordonsky la Teatrul German de Stat Timişoara.

Trofeul a fost înmânat de George Banu.

 

"Este nevoie de o echipă, iar echia de la "Regele moare" este unică. Faptul că vom juca mâine seară pentru dumneavoastră, aici, la Alba Iulia, ne onorează. Aş vrea să dedic acest premiu nepotului meu Mircea Rebengiuc", au fost cuvintele actriţei pe scenă. 

Zsolt Bogdan a primit trofeul pentru cel mai bun actor în rol secundar

Zsolt Bogdan a primit, luni seară, trofeul pentru cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul Roy M. Cohn din spectacolul serial “Îngeri în America” (Partea I: „Sfârşitul lumii e aproape” şi Partea a II-a: „Perestroika”) de Tony Kushner, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, la cea de-a 26-a ediţie a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din România, care se desfăşoară la Alba Iulia, în Cetatea Alba Carolina.

Ceilalţi doi nominalizaţi la această categorie au fost Liviu Pintileasa pentru rolul Sganarel din spectacolul “Don Juan”, adaptare după Molière, regia Andrei şi Andreea Grosu la Teatrul de Comedie Bucureşti şi Rareş Florin Stoica pentru rolul Moritz Stiefel din spectacolul “Deşteptarea primăverii”, de Frank Wedekind, poem teatral rock, regia Vlad Cristache, la Teatrul Mic Bucureşti.

 

Trofeul a fost înmânat de actriţa Alina Petrică. 

Ada Lupu a fost desemnată cea mai bună actriţă în rol secundar

Ada Lupu a fost desemnată, luni seară, cea mai bună actriţă în rol secundar pentru rolul pentru rolul Fiica din spectacolul „Măcelăria lui Iov”, de Fausto Paravidino, regia Radu Afrim la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, la ediţia a 26-a a Galei UNITER, care se desfăşoară la Alba Iulia, în Cetatea Alba Carolina.

Alături de Ada Lupu au fost nominalizate la categoria “cea mai bună actriţă în rol secundar” Natalia Călin pentru rolul Tania din spectacolul “Şi negru şi alb şi gri”, textul şi regia Mimi Brănescu la Teatrul Metropolis Bucureşti şi Emőke Kató pentru rolurile din spectacolul serial Îngeri în America (Partea I: „Sfârşitul lumii e aproape” şi Partea a II-a: „Perestroika”) de Tony Kushner, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. 

Trofeul a fost înmânat de actorul Istvan Teglas. "Împart acest premiu cu întreaga distribuţie", a spus actriţa emoţionată. 

Juriul final a fost format din Dragoş Buhagiar, Marina Constantinescu, Marcel Iureş, Ana Ularu şi Alexa Visarion.
Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER acordă în cadrul Galei Premiilor UNITER premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale.

Premiile au fost acordate pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, în şedinţa din data de 26.02.2018. 

Gala Premiilor UNITER, cel mai important eveniment ale lumii teatrale româneşti, se desfăşoară într-un pavilion amplasat pe esplanada dintre Catedrala Arhiepiscopală şi Catedrala Romano-Catolică, special construit pentru acest eveniment.

Evenimentul este prezentată de Ion Caramitru, preşedintele Senatului UNITER şi directorul Teatrului Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.