Fotograful Rareş Beşliu a prezentat în 28 de imagini de impact schimbările climatice de la Polul Nord. Expoziţia „La NORD de cuvinte”, cu imagini fabuloase din Svalbard şi Gronelanda, a fost deschisă în Piaţa Amzei 17 în cadrul Bucharest Photofest.
Proiectul „La NORD de cuvinte” a luat naştere din cauza schimbărilor climatice, după cum a mărturisit artistul la vernisaj.
„Este un proiect care dă sens fotografiei mele de până acum, aşa cum sunt câteva vizualuri în expoziţie care îndeamnă privitorul să fie mai sustenabil decât este astăzi”, spune el.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Fotograful promite să continue proiectul, urmând să realizeze în total şase expediţii, urmărind foci, morse şi urşi polari, dar şi gheţari care se topesc rapid şi care vor avea impact asupra noastră.
Rareş Beşliu spune că a trăit experienţe extraordinare în călătoriile sale. În Groenlanda a simţit că este în cel mai frumos loc de pe Pământ, cunoscând „o cu totul şi cu totul altă lume”. De asemenea, el spune că „a te plimba printre aceste blocuri de gheaţă, unele sunt cât un zgârie-nori, este copleşitor. În Groenlanda, balenele dansează în faţa ta”.
„M-am îmbarcat pe un vas construit în 1955. Zece zile am fost alături de un grup format din şase specialişti din China, documentarişti, profesori de fotografie, cercetători, o doamnă în vârstă de 70 de ani care studia somnul pentru că eram în timpul verii polare, adică indiferent de ora la care te uitai la ceas soarele era tot acolo, singura diferenţa o făcea ceaţa. Pentru asta sunt fotografiile, pentru a vă spune ce nu pot eu să vă spun”.
Aeroporturi în construcţie
„Apropo de cum ştie omul să distrugă natura, anul acesta sunt în construcţie două aeroporturi în Groenlanda care vor deschide traficul turiştilor americani. De la anul, acolo va fi un fel de Monte Carlo”. „Natura este singura care ne oferă ceva necondiţionat” şi de aceea trebuie protejată, spune Beşliu.
Expoziţia a fost deschisă în cadrul Bucharest Photofest (6-15 octombrie).
Obiectivul principal al proiectului „La NORD de cuvinte” este de a contribui la educaţia românilor şi de a-i îndemna să ia măsuri pentru atenuarea efectelor schimbării climatice. Acesta înseamnă dincolo de cuvinte, acolo unde fotografia este cea care vorbeşte, dar, mai ales, este sintagma ce îndeamnă la acţiune.
Efectele schimbărilor climatice se observă cel mai bine la Polul Nord, dar ele pornesc şi de aici, de la activităţile şi stilul de viaţă al fiecăruia. Gheţarii se topesc de şase ori mai repede decât media globală. În acelaşi timp, Europa se încălzeşte de două ori mai repede decât media globală, iar România nu face excepţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...