Expoziţia de fotografie "Epoca de aur: Ieri, (azi) şi mâine" de Andrei Pandele - arhitect de profesie, ale cărui lucrăril despre perioada comunistă sunt expuse în mai multe ţări - realizată cu intervenţia studenţilor UNA Bucureşti coordonaţi de Anca Boeriu, curatoare Uschi Klein şi Andreea Sandu, va fi găzduită în perioada 5-17 aprilie, în spaţiul Primăriei Municipiului Sibiu.
Proiectul a fost iniţiat în 2023, cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la Revoluţie.
Expoziţia-dialog face parte din seria de proiecte România - Anglia, o colaborare a galeriei Galateca cu Universitatea Brighton, UK, şi propune publicului o serie de lucrări, desene şi gravuri realizate de studenţii de la Departamentul grafică de la UNArte coordonaţi de Anca Boeriu pe parcursul unui semestru, inspirate din amintirile de familie dar şi din informaţiile din spaţiul public, demers iniţiat în cadrul unui workshop parte din expoziţia de la Bucureşti, alături de fotografiile lui Andrei Pandele, pe care le-a realizat în anii 1970 şi 1980.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
Deşi expoziţia se concentrează pe fotografiile puternice ale lui Andrei Pandele din Bucureştiul anilor 1970 şi 1980, completate de imagini din perioada de final al erei comuniste de la Timişoara şi Sibiu, această expoziţie multimedia ia forma unui "dialog" pentru a oferi o perspectivă a tinerei generaţii, în imagini şi diferite forme de expresie artistică, asupra unui subiect esenţial din istoria recentă a ţării noastre.
Unele fotografii ale lui Andrei Pandele au fost realizate în secret în perioada comunistă şi pun o anumită lumină asupra vieţii cotidiene din ultimele două decenii ale regimului Ceauşescu. Multe dintre aceste imagini înfăţişează locuri şi clădiri din Bucureşti care nu mai există, altele redau zone foarte cunoscute şi frecvent tranzitate şi astăzi, din Timişoara şi Sibiu, iconice chiar.
Demersul curatorial propune pe de o parte arhivarea ultimelor decade ale comunismului, dar şi descifrarea lor cu ajutorul imaginilor fotografice, care oferă tinerei generaţii un prilej de sondare a memoriei colective, un prim pas către explorare personală într-un mod pe care să îl perceapă accesibil.
Expoziţia este curatoriată în colaborare de Andreea Sandu (Galeria Galateca) şi Uschi Klein (Universitatea din Brighton, Marea Britanie).
Andrei Pandele, arhitect de profesie, este şi fotograf, iar lucrările sale despre perioada comunistă sunt expuse în mai multe ţări. A absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti şi, din 1968, a lucrat în institute de proiectare, agenţii şi firme de arhitectură. Între 1998-2001, a fost arhitect-şef adjunct al Capitalei. Deşi în perioada comunistă a făcut poze pentru publicaţii sportive, Pandele a devenit celebru după Revoluţie, cunoscut drept singurul fotograf român care a surprins sistematic imagini ale epocii Ceauşescu. Expoziţia care i-a adus recunoaşterea a avut loc în 2008 la Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi s-a numit „Fotografii şi imagini personale interzise”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.